• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мінфін виконав основні завдання у 2005 році
    Опубликовано: 2006-02-07 15:15:00

    Рік тому Міністерство фінансів визначило 6 ключових завдань своєї діяльності. Рік по тому Мінфін звітує: основні завдання у 2005 році – виконано. Про це сказав сьогодні на прес-конференції у Києві Міністр фінансів України Віктор Пинзеник.

    1. ПОДАТКИ: рівність умов

    · Рівні податкові умови господарювання без преференцій та владного протекторату. Скасування податкових пільг.

    · Усунення причин тіньової економіки.

    · Прозора податкова система. Кодифікація податкових законів.

    · Адаптація фіскального законодавства до норм ЄС. Розширення бази оподаткування. -

    · Реформування фіскальних служб.

    2. БЮДЖЕТ: стійкий баланс

    · Утримання дефіциту державного бюджету на рівні 2 % ВВП. Досягнення збалансованості бюджету.

    · Підвищення статусу Закону „Про державний бюджет”.

    3. БЮДЖЕТНІ ПРИЗНАЧЕННЯ: фінансування цілей

    · Програмно-цільовий підхід до складання і виконання бюджетів.

    · Виділення бюджетних призначень.

    · Використання бюджетних коштів для визначених результатів.

    · Розробка розпорядниками бюджетних коштів середньострокових цілей відповідно до здійснюваних ними державних функцій.

    · Аналіз ефективності використання бюджетних коштів.

    4. ПУБЛІЧНІ КОШТИ: відкритість, звітування громадянам

    · Публічність процедур складання, витрачання та звітування про витрачання публічних коштів (бюджету головних розпорядників, пенсійного фонду, фондів соціального страхування.

    · Відкритість процесів, постійне звітування суспільству.

    5. ДЕРЖАВНИЙ БОРГ: стратегія звільнення

    · Нова стратегія управління державним боргом України „В майбутнє – без боргу”.

    6. ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ: єдиний центр управління

    · Єдиний орган з управління доходами та витратами (видатками) бюджету, казначейського виконання бюджету, внутрішнього контролю за цільовим витрачанням коштів.

    · Створення відповідної єдиної інформаційної бази.

    Міністр наголосив, що визначені завдання є принципами бюджетної політики, які мають забезпечуватися кожного року. Окрім вказаних, на 2006 рік Міністерство фінансів ставить перед собою додаткові завдання:

    · Зниження податкового навантаження.

    Міністр відзначив, що зараз відбувається підготовка Бюджетної резолюції на 2007 рік, в якій планується черговий крок щодо зниження податкового навантаження. У Бюджеті-2006 Уряду вдалося відстояти зниження оподаткування на фонд зарплати.

    · Підняття статусу Державного Бюджету України.

    Віктор Пинзеник наголосив, що Закон про Державний бюджет України повинен бути основоположним документом, який визначає та регулює витрачання бюджетних коштів. Будь-які інші закони, які втручаються у затверджений закон про Держбюджет, руйнують баланс і можуть призводити до проблем з фінансуванням видатків.

    · Підвищення якості надання послуг державою.

    Мінфін пропонує оплачувати визначені послуги замість утримання установ. Наприклад, фінансувати витрати на кожного окремого студента, а не установу в цілому, що дозволить підвищити якість фахівців і стимулюватиме учбові заклади до боротьби за кращих студентів. Перші кроки, відзначив Міністр, було зроблено цього року – закладено в Бюджет-2006 програму „Гроші ходять за дитиною”.

    Детальніше щодо виконання завдань у 2005 році:

    1. ПОДАТКИ: рівність умов

    „2005 року здійснено радикальний крок щодо забезпечення конституційної рівності платників податків, - відзначив сьогодні на прес-конференції Міністр фінансів Віктор Пинзеник, - скасовано більшість податкових пільг”. Це сприяло детінізації економіки. Так, 2005 року на 73% збільшилися надходження до Загального фонду Держбюджету від Державної митної служби – при незмінних ставках оподаткування. (Див. слайд 6). Доходи митниці 2005 року майже дорівніють доходам за два попередні роки, разом узяті.

    Про легалізацію тіньової економіки свідчить також той факт, що номінальний ВВП збільшився на 22%, а доходи – на 63%, тоді як 2004 року номінальний ВВП збільшився на 29%, доходи – на 23%. (Див. слайд 7) ”Динаміка співвідношення ВВП і доходів 2005 року свідчить про зменшення тіньових оборотів”, - підкреслив Віктор Пинзеник.

    Найбільший приріст доходів відбувся від сплати податку на додану вартість – при незмінності ставок оподаткування і майже повному відшкодуванні ПДВ. (Див. слайд 8)

    Надходження від податку на прибуток зросли на 45% при зростанні номінального ВВП на 22%, в той час, коли 2004 року відповідні цифри склали 22% і 29%. (Див. слайд 11)

    Міністр фінансів зауважив, що відходять в минуле „викручування рук” платникам податків. Про це свідчить помісячна динаміка надходжень інформації про сплату – у кінці місяця, коли наступає строк сплати, відбувається різке зростання її показників. Це свідчить про те, що з платників більше не „витискають” доходів на вимогу фіскальних органів.

    2. БЮДЖЕТ: стійкий баланс

    Віктор Пинзеник нав, який дефіцит було залишено у спадок нинішньому Мінфіну (8% до ВВП на початку 2005 року). Міністр наголосив, що 2005 рік було завершено з дефіцитом Бюджету на 1,6 млрд. меншим, ніж закладалося (склав 2% до ВВП). (Див. слайд 16) „Стійкий баланс – один з головних принципів бюджетної політики”, - відзначив Віктор Пинзеник.

    3. БЮДЖЕТНІ ПРИЗНАЧЕННЯ: фінансування цілей

    „Ми перейшли на програмний метод планування, - сказав керівник головного фінансового відомства держави. – Наша мета – досягти чітких цілей усіх бюджетних програм та ефективного їх виконання”. Міністр фінансів закликав кожного розпорядника бюджетних коштів підходити за таким принципом до укладання пропонованих програм. (Див. слайд 20)

    4. ПУБЛІЧНІ КОШТИ: відкритість, звітування громадянам

    Минулого року вперше відбулося публічне звітування про виконання Бюджету перед громадянами, окрім обов’язкового звітування у Верховні Раді. Це досягнення, разом із запровадженим обов’язком головних розпорядників бюджетних коштів звітувати перед громадянами, Віктор Пинзеник вважає надзвичайно важливим для створення прозорості бюджетного процессу – щоб кожен платник податків бачив, як використовуються державні кошти. Минулого року Мінфін звітував двічі – і як орган, уповноважений відповідати за державні фінанси, і як головний розпорядник (Міністерство). (Див. слайд 20)

    5. ДЕРЖАВНИЙ БОРГ: стратегія звільнення

    „Звільнити країну від боргів”, - одне з ключових завдань, яке Мінфін виконував у 2005 році і продовжуватиме надалі. „Жодної копійки не позичати даремно, лише – для погашення старих боргів”, - такого принципу дотримувався Мінфін у 2005 році. У результаті державний борг України зменшився на 7,3 млрд. грн., зменшились видатки на обслуговування боргу. Уже цього року, в січні, маючи право на запозичення 470 млн. грн., держава не позичила жодної копійки. (Див. слайди 22-27)

    6. ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ: єдиний центр управління

    Зроблено перші кроки щодо реалізації цього стратегічного завдання. Реорганізовано Державне казначейство України - його перетворено в урядовий орган державного управління у складі Міністерства фінансів України. Це дало можливість посилити управління бюджетним процесом. Завершено перший етап реорганізації Держказначейства. Запроваджено координацію Міністром фінансів України діяльності Державної податкової адміністрації та Державної митної служби. Підготовлено проект Постанови про створення бази даних, до якої б мали доступ органи влади. Це покращить управління і забезпечить публічність державних фінансів.

    Уже переведено на єдиний казначейський рахунок Київську регіональну митницю (раніше обслуговувалася комерційними банками). Мінфіном затверджено графік переходу усіх митниць на казначейський рахунок.

    Инф. Мінфін

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.