• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Індекс борщу: Зміни в собівартості традиційної української страви
    Опубликовано: 2023-10-05 15:03:10

    Українці отримали добру новину: ціни на борщ восени в порівнянні з літніми розцінками зменшилися. Борщ з м'ясом подешевшав на 3%, а пісний борщ навіть на 48%. Таке зниження цін стало можливим завдяки сезонному падінню цін на овочі, які входять до складу борщового набору.

    Аналітики Всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua проаналізували ціни на продукти, необхідні для приготування цієї традиційної страви, у столичних супермаркетах та розрахували, скільки сьогодні в середньому витратить українська сім'я на приготування борщу вдома.

    Основними інгредієнтами, які подешевшали, стали капуста (на 548%), цибуля (на 385%) та морква (на 285%). У вересні 2023 року білокачанна капуста коштує в середньому 7,60 грн/кг, порівняно з 49 грн/кг у липні. Цибуля тепер доступніша майже в 5 разів, вартість становить приблизно 11,90 грн/кг, тоді як у липні ціна була близько 58 грн/кг. Морква тепер вартує 8 грн/кг, порівняно з майже 32 грн/кг в розпал літа.

    Також значно подешевшали інші складові борщового набору, такі як картопля (на 93%), буряк (на 59%) та соняшникова олія (на 5%).

    Проте є інгредієнти, ціни на які підвищилися. М'ясо подорожчало на 19%, а свина лопатка на кістці тепер коштує приблизно 195 грн/кг порівняно з 159 грн/кг у липні. Сметана подорожчала на 12%, а томатна паста - на 5%.

    Зараз приготувати борщ за традиційним рецептом обійдеться в середньому в 165,90 грн, порівняно з 172 грн у липні 2023 року, що відзначає зниження ціни на 3%.

    Найбільшою складовою вартості борщу залишається м'ясо, яке становить 2/3 від загальної вартості. Без м'яса страва обійдеться в приблизно 49 грн, порівняно з 76,90 грн у липні 2023 року, що означає зниження ціни на 28 грн. Важливо відзначити, що ці ціни не суттєво відрізняються від довоєнних - у лютому 2022 року пісний борщ коштував 47,2 грн.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.