• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зростання цін на ріпак: Прогнозують підвищення в малих портах
    Опубликовано: 2023-08-18 16:08:59

    Український ринок ріпаку переживає глобальний тренд до підвищення цін на цю олійну культуру. Згідно з аналітичним центром кооперативу "ПУСК", що діє в межах Всеукраїнської аграрної ради, ціни на ріпак підтримуються новинами з Канади про зниження обсягів валового збору.

    Канада є одним із ключових виробників каноли в світі, але передбачається значне зменшення валового збору олійних культур, зокрема ріпаку, від 13 до 16 мільйонів тонн. Звідомо, що прогноз виробництва ріпаку з Канади вже зменшено на 1 мільйон тонн згідно з даними USDA, а можливе подальше зниження пов'язують зі сприятливими погодними умовами. Глобальний ринок олійних культур визначатиме подальший напрям цінових трендів залежно від обсягів виробництва в Канаді.

    Аналітики відмічають, що темпи експорту ріпаку знизилися, виходячи з потреби експортувати 350-400 тисяч тонн щомісяця. Проте фактичний експорт на даний момент трохи перевищує 220 тисяч тонн. На вересень українські компанії вже уклали контракти на поставку ріпаку до Румунії, Литви, Німеччини за допомогою автомобільних та залізничних перевезень.

    Важливо зазначити, що в малих річкових портах ринок форвардів неактивний, там функціонує спотовий ринок, а пропозиція ріпаку на ньому обмежена. Зараз переробники поступово підвищують закупівельні ціни до рівня 14 тисяч гривень за тонну.

    Аналітики також наголошують, що великі партії ріпаку, на величину 2-3 тисяч тонн, спрямовуються до країн Євросоюзу, що змушує вітчизняних переробників збільшувати ціни на цю культуру.

    Прогнозується, що протягом найближчого тижня ціни в малих річкових портах України можуть піднятися до рівня 380-390 доларів за тонну, а закупівельні ціни переробників досягнуть 14,4 тисячі гривень за тонну.

    Згадаймо, станом на 10 серпня цього року Україна зібрала врожай 22 мільйони 961 тисячу тонн ранніх зернових та 3702,1 тисячі тонн насіння ріпаку, при середній врожайності 28,1 центнера на гектар.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.