Нескінченні черги та порожні кондитерські лавки – така ситуація зберігається тижнями в Тунісі, викликаючи роздратування та гнів – велике невдоволення значної частини тунісців.
Основна причина дефіциту – низьке виробництво зернових на тлі сильної посухи та збої в системах постачання борошна, як відзначають економічні фахівці Тунісу.
Як наслідок, перебої з постачанням твердої пшениці призвели до дефіциту манної крупи. У Туніській асоціації (ALERT) зазначають, що також є збій у розподілі пільгового борошна, де левову частку займають певні хлібозаводи.
За даними асоціації, ці структурні фактори були посилені іншими короткостроковими чинниками, які прискорили занепад хлібної промисловості в Тунісі. Серед цих факторів асоціація називає перебої з імпортом твердої пшениці, який впав на 30% за перші п’ять місяців 2023 року порівняно з тим же періодом 2022 року. До цього додається складна кліматична ситуація в Тунісі, відзначена сильною посухою, яка вплинула на виробництво твердої пшениці, яке становить один мільйон центнерів, або лише 19% потреб ринку.
https://ukragroconsult.com/
agrinews.com.ua