• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експорт зерновим коридором зріс, але показники відвантажень досі нижчі за середні, – асоціація
    Опубликовано: 2023-06-15 11:05:20

    Протягом 45-го тижня роботи зернового коридору, 5-11 червня, ним було експортовано 651 тис. тонн агропромислової продукції, що на 65% більше за попередній тижневий показник. Про це повідомила асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

    Зазначається, що кількість кораблів, які були завантажені 5-11 червня, становила 13 одиниць, що на 6 одиниць більше попереднього тижня. Ці судна завантажені, однак вони ще очікують на інспекцію, необхідну для продовження руху далі до клієнтів.

    Як наголосили в УКАБ, такі тижневі показники відвантажень залишаються нижче середніх за історію роботи зернового коридору. Крім того, за минулий тиждень інспекцію на вхід пройшли лише сім суден, що є критично низьким показником.

    Найбільші обсяги експорту протягом 45-го тижня роботи зернового коридору становили:

    кукурудза (54% експорту за цей період);
    пшениця (38%);
    олія соняшникова (7%).

    Продукція вирушила в країни Азії (Ізраїль, Бангладеш, Китай та інші), Африки (Єгипет, Кенія) та Європи (Іспанія).

    Загалом із початку роботи зернового коридору, 1 серпня 2022 року, вдалося експортувати 31,6 млн тонн української агропродукції.

    Нагадаємо, що російська сторона періодично саботувала проведення інспекцій суден у територіальних водах Туреччини, чим блокувала роботу зернового коридору. Тому утворилася черга з суден.

    17 травня 2023 року стало відомо, що зернову ініціативу продовжили ще на два місяці – до 18 липня.

    Але 1 червня Мінівідновлення поінформувало, що зернова ініціатива знову зупинена, оскільки Росія заблокувала реєстрацію вхідного флоту до всіх українських портів.

    Через кілька днів, 5 червня, Спільний координаційний центр (СКЦ) у рамках зернової ініціативи провів інспекції на вхід та на вихід, які стали першими після 31 травня. При цьому на вхід до порту "Південний" пропустили перше за місяць судно.

    Артем Ющенко

    Інф. delo.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.