• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Посуха в Іспанії призвела до рекордного зростання цін на оливкову олію
    Опубликовано: 2023-05-13 10:26:54

    Посуха в Іспанії призвела до рекордного зростання цін на оливкову олію

    Ціни на оливкову олію з червня минулого року зросли приблизно на 60% через посуху у найбільшій країні-виробнику Іспанії, пише The Financial Times (FT).

    1 кг олії зараз продається за €5,4, зазначає видання (у 2021-му вони не піднімалися вище за €4, випливає з представленого в матеріалі графіка). Постачання з Іспанії через відсутність дощів там скоротилися майже вдвічі — до 780 тис. т.

    «За 20 років роботи в галузі я ніколи не бачив таких цін»,— сказав аналітик із зернових та олійних культур, який спеціалізується на агропромисловій сфері Rabobank Віто Мартінеллі. Він зазначив, що для Іспанії минулий рік був «катастрофічним», але й у інших середземноморських країнах спостерігалися проблеми.

    Під загрозою може бути новий урожай, зазначає FT. Березень був одним із найпосушливіших у XXI столітті, квітень може стати таким за всю історію спостережень. Відсутність вологи може вплинути на врожайність, хоча збирання оливкової олії починається тільки в жовтні. Через війну ціни можуть продовжити зростати.

    На іспанському метеорологічному сайті зазначається, що посуха в країні є найсильнішою як мінімум з 1970 року. Причому, зазначають синоптики, вона розпочалася ще у 2014–2015 роках, у минулому особливо загострилася. Вони попередили, що якщо найближчим часом у країні не пройдуть дощі, ситуація не покращиться і відновлення після посухи не буде.

    Питанням уже перейнялися в іспанському уряді. Мінсільгосп країни провів кілька зустрічей, на яких обговорювалися моніторинг ситуації із посухою, аналіз кліматичних змін та їх наслідків, рівень запасів води в країні тощо.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.