• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Казахстан. Експортне мито на насіння соняшнику б’є по кишені переробників
    Опубликовано: 2023-05-11 08:11:14

    Казахстан. Експортне мито на насіння соняшнику б’є по кишені переробників

    Крім того, зазнають збитків і самі селяни, які вирощують цей продукт. Про це заявляють галузевики. Вже два місяці в Казахстані діє експортна ставка на продаж насіння соняшнику. 4 лютого набув чинності відповідний наказ Мінторгівлі. Через це багато підприємств зазнають збитків. Розмір держмита зараз становить 20% від ринкової вартості сировини. Сума для багатьох не по кишені. У зв’язку з цим бізнес просить уряд знизити держмито або зовсім прибрати з переліку категорію насіння, з якого не виробляється олія, передає Atameken Business.

    “Ми займаємося переробкою та експортом соняшнику. Ми закуповуємо у селян соняшник, переробляємо та відправляємо на експорт. У зв’язку з введенням мита всі заводи зупинилися. Для нас мито б’є по кишені. І дуже це дорого. Нам не вигідно платити мито, купувати у селян , переробляти і далі відправляти на експорт. 20% це дуже багато для нас. Ми не здолаємо це”, – каже підприємець Айдин Надірбай.

    На світових ринках зараз дефіцит соняшникового насіння. Це з тим, що великі імпортери не поспішають продавати сировину. Для того, щоб стримати безконтрольне вивезення насіння за кордон, у Казахстані діє експортне мито. Крім того, захід дозволить стримати вартість соняшникової олії, щоб вона різко не підскочила на прилавках магазинів, кажуть експерти.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.