• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, чому фермери будуть змушені вирізати худобу
    Опубликовано: 2023-04-20 17:03:02

    Молочні господарства деокупованих і прифронтових областей без розмінування не зможуть заготовити грубі корми для худоби та будуть змушені суттєво скорочувати поголів’я або припиняти роботу. Про це повідомляє Асоціація виробників молока, пише agronews.ua.

    «Вважаємо пріоритетним і закликаємо до невідкладних кроків для гуманітарного розмінування сільськогосподарських угідь молочних господарств із деокупованих територій Харківської та Херсонської областей», — підкреслюють експерти.

    Зазначається, що господарства пів року і більше фізично не могли здійснювати господарську діяльність, а зараз не можуть оплатити послуги з розмінування і ризикують бути приреченими на банкрутство, адже втратили 30-70% своїх молочних стад, зазнали значних руйнувань виробничих приміщень, складів, сільськогосподарської техніки, через пожежі втратили потенційний врожай або не зібрали жодного гектара через замінування.

    «При цьому підприємства із уражених війною територій не покидають свої ферми, адже від їхньої роботи залежить виживання цілих громад, наших українців, що пережили окупацію. Вони продовжують підтримувати ЗСУ і працювати на перемогу», — пояснюють в асоціацїі.

    Тарифи за розмінування зараз сягають від 24 до 150 тис. грн/га. Але жодне із господарств, що потребує розмінування, не зможе їх осилити.

    Як зазначив директор «Агросервіс ЛТД» (Харківська обл.) Олександр Сазонов, третина з 6 тис. га угідь його господарства потребують термінового розмінування.

    «Впродовж 2022-го, під час окупації, ми не змогли фізично заготовити ніяких грубих кормів, худоба зараз доїдає залишки врожаю 2021-го… Якщо не буде розмінування, будемо змушені вирізати мінімум 30% корів. До війни на господарстві постійно працювало 155 працівників. Якщо закриємо молочний напрям, то 130 із них роботу втратять», — пояснює він.

    Директор АФ «Базаліївський Колос» (Харківська обл.) Василь Калган додав, що без розмінування буде повністю втрачено не лише напрям тваринництва, а й господарство загалом.

    «У нас немає жодного поля, яке було б досліджене. Запасів кормів для корів вистачить лише до липня цього року. Критично необхідно розмінувати поля протягом літа. Це дасть нам шанс зберегти ферму», — уточнив він.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.