• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Казахстанський експорт пшениці зріс у грошах на 33,8%
    Опубликовано: 2023-03-10 17:51:54

    Казахстанський експорт пшениці зріс у грошах на 33,8%

    За січень–грудень 2022 року експорт пшениці та меслину з РК досяг 6,3 млн. тонн на суму 1,9 млрд. доларів. Зростання в натуральному вираженні склало 9,7%, у грошовому — 33,8%, передає Inbusiness.Kz з посиланням на Energyprom.

    Більшість експорту пішла до країн СНД: 4,7 млн тонн — на 12,1% більше, ніж роком раніше. Тут основний обсяг був відправлений до Узбекистану: 3 млн. тонн зерна на суму 824,8 млн. доларів. У трійку лідерів також потрапили Таджикистан та Туркменістан.

    У країни, які не входять до складу СНД, було поставлено 1,7 млн. тонн пшениці та меслину — на 3,5% більше, ніж у січні–грудні 2021 року. Тут більша частина експорту припала на Афганістан: 686,7 тис. тонн на суму 194,3 млн. доларів. У трійці лідерів також опинилися Іран та Італія.

    За підсумками грудня 2022 року ціни експортних поставок на пшеницю та меслин зросли на 1,1% за місяць та на 10% за рік. Примітно, якщо ціни для країн СНД зросли в річній динаміці на 2,8%, то для решти країн — відразу на 24,6%.

    Тим часом у РК відзначено позитивні результати селекціонерів у секторі: науковці науково-виробничого центру зернового господарства ім. Олександра Бараєва розробили новий сорт зерна “Таймас”, повідомляє МСХ РК. Сорт успішно пройшов державну перевірку, отримав патент і тепер поширюватиметься у вигляді пріоритетного насіння.

    У січні поточного року інвестиції в основний капітал у сфері вирощування зернових та зернобобових культур і насінництва склали 14,8 млрд тенге – на 14,9% більше у вартісному вираженні, ніж у січні минулого року.

    Найбільший обсяг капвкладень очікувано припав на ключові житниці країни: Північно-Казахстанську (5,8 млрд тг, річне зростання в грошах – у 2,1 раза), Акмолінську (3,9 млрд тг, мінус 8,1%) та Костанайську (3 млн, мінус 7%) області.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.