• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ф'ючерси на пшеницю подорожчали майже на 8% через рішення Росії щодо «зернової угоди»
    Опубликовано: 2022-11-01 14:02:45

    Ціни на ф'ючерси з постачання пшениці до Чикаго підскочили у понеділок, 31 жовтня, на 7,7%, до $8,93 за бушель, передає Bloomberg.

    Торги на біржі
    Кукурудза подорожчала на 2,8%, а соєва олія — приблизно на 3%. Продовольчу безпеку світу поставлено на карту, оскільки Росія вийшла з «зернової угоди», пише агентство.

    «Потенційна втрата угоди про експорт зерна, ймовірно, призведе до подальшого перегляду цін на зерно у бік підвищення», — заявив агентству голова та засновник австралійської консалтингової компанії Episode 3 Ендрю Уайтлоу.

    «Інші країни заповнять частину порожнечі, але не повністю», — додав він. На Чорноморський регіон припадає понад чверть експорту пшениці та ячменю, близько п'ятої частини поставок кукурудзи та основна частина поставок соняшникової олії. Дострокове розірвання «зернової угоди» також може поставити під загрозу основний маршрут експорту добрив, на який покладаються фермери для вирощування рясних урожаїв.

    Чиказька пшениця подешевшала у жовтні на 10% (станом на п'ятницю, 28 жовтня), що є максимальним показником із червня.

    За останніми щотижневими даними уряду США, фінансові менеджери збільшили свої чисті «ведмежі» позиції щодо ф'ючерсів до максимуму з червня 2020 року.

    «Зернова» угода
    29 жовтня Росія вирішила призупинити свою участь у «зерновій угоді» нібито через «напад на кораблі Чорноморського флоту».

    1 серпня вперше за понад п'ять місяців із порту «Одеса» вийшло судно, завантажене українським продовольством.

    Як писав раніше «Мінфін», Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна 22 липня. Документ передбачає безпечне проходження зерновозів у та з українських портів під час війни. Ключову роль у забезпеченні безпеки відведено Анкарі.

    Угода передбачає, що Україна повністю контролює порти «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний «. Знаходження у цих портах інших суден крім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов'язаних з ним харчових продуктів та добрив, не передбачається.

    Документ не передбачає послаблення санкцій щодо Росії. А також жодного транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

    Анна Недогибченко

    Інф. minfin.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.