• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Кіровоградщині зібрали половину врожаю соняшника
    Опубликовано: 2022-10-19 12:34:23

    На Кіровоградщині зібрали половину врожаю соняшника

    Господарства Кіровоградської області зібрали половину врожаю соняшника. Зробити це вчасно завадив дощовий вересень, сказала керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

    У господарстві з Кропивницького району зібрати соняшник планували до жовтня. Завадили дощі. Врожайність цьогоріч нижча за минулорічну, розповів керівник Юрій Крутько. “Врожай на 30% нижчий, ніж торік. Нам ще залишилося зібрати – 600 гектарів. Це – більше, ніж одна третина”.

    30% зібраного соняшника через надмірну вологість сушили. Якщо цього не зробити, насіння пріє. За нинішньої погоди соняшник на полях вдасться врятувати, сподівається фермер. Говорить, ціна на соняшник порівняно з минулим роком впала вдвічі і продовжує знижуватися.

    “Ціна була 15 тисяч гривень, потім – 13 тисяч. На це є багато причин, одна з них – закриті порти і перспектив для подальшого вивезення соняшникової олії немає. Так можна і дійти до банкрутства. Адже вирощувати собі у збиток не кожному цікаво”.

    Ціни нижчі через збільшення у два з половиною рази логістичних витрат, пояснила представниця агрохолдингової компанії Марія Сітак.

    “У світі неврожай, посуха, тому ціна, я думаю, буде рости. Але, що стосується наших виробників, то я не впевнена, що вони отримають той прибуток, на який розраховують, тому що витрати на логістику, на доставку дуже високі”.

    В області три з половиною тисячі господарств зібрали половину посіяних площ соняшника. За підрахунками керівниці департаменту агропромислового розвитку Валерії Фурманової, дефіциту соняшника і олії в області не буде.

    “Темп збирання соняшника значно нижчий, ніж у минулому році – в 1,6 рази, тому що це пов’язано з погодно-кліматичними умовами цієї осені. Але нині господарства масово масово працюють у полях. Врожайність соняшника нижча у цьому році, порівняно з минулим роком, на 10%”.

    Фермер Юрій Крутько вважає, для повноцінної посівної соняшника у наступному році потрібна допомога держави. Програма пільгових кредитів для аграріїв завершується 1 січня. Про нову Уряд поки не оголошував.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.