• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Скорочення світового врожаю зернових та олійних суттєво впливатиме на експорт та ціни
    Опубликовано: 2022-08-16 08:09:31

    Скорочення світового врожаю зернових та олійних суттєво впливатиме на експорт та ціни

    У той час як перспективи світового врожаю покращуються після бурхливих тижнів після нападу Росії на Україну, загрози посухи, повеней і спеки стримують поставки сільгосппродукції та утримують ціни на високому рівні, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

    Ф’ючерси на зернові впали до довоєнного рівня, а щомісячні показники ООН щодо цін на продукти харчування впали найбільше з 2008 року. Це дає деяке полегшення споживачам, які зіткнулися з нестримною інфляцією продуктів харчування з початку пандемії. Тим не менш, війна посилює тиск на фермерів від США до Індії, щоб компенсувати втрати врожаю та компенсувати дефіцит поставок з України, яка зазвичай є ключовим постачальником до бідніших країн Близького Сходу та Африки.

    Основні виробники, такі як США, Бразилія та Аргентина, стикаються з проблемами врожайності протягом останніх кількох років через спеку, яка підтримує ціни на високому рівні. Світове виробництво кукурудзи та сої в сезоні 2021/22 не досягло початкових прогнозів у 45 млн тонн.

    «На відміну від останніх років, кожен окремий бушель виробництва має значення, і навіть невелика втрата врожайності на 1-2% відносно тенденції викликає занепокоєння, враховуючи поточну напруженість балансів США та світу», – повідомили у AgResource Co.

    За даними Європейської комісії, через жару врожай зернових в ЄС може скоротитися на 5% порівняно із сезоном 2020/21. Посіви кукурудзи особливо постраждали від спекотної погоди, збільшуючи потреби ЄС в імпорті та збільшуючи витрати для тваринників. Франція потерпає від найгіршої посухи в історії; поля всихають в інших ключових виробниках сільгосппродукції, таких як Німеччина та Румунія.

    «Ситуація вже критична. Навіть якщо дощі поновляться, для виробництва кукурудзи вже занадто пізно для хороших показників врожайності, тому що запилення проходить майже всюди. Переживаємо за всі ярові посіви. Навіть із зрошенням ця температура просто божевільна», заявили у Strategie Grains.

    Врожай кукурудзи 2022 року у Франції оцінюється в 12,66 млн тонн, що на 19% менше, ніж у 2021 році, йдеться у звіті Міністерства сільського господарства країни. Якщо це підтвердиться, це буде найнижчий показник з 2016 року, згідно з даними USDA. В Індії температура в березні підскочила до найвищого рівня за цей місяць, починаючи з 1901 року, внаслідок чого найбільший врожай озимих у країні суттєво скоротився. Це спонукало владу заборонити експорт пшениці в травні, щоб захистити внутрішні поставки та контролювати зростання цін.

    Рис, ще одна важлива індійська культура, в сезоні 2021/22 сіяли на меншій площі через брак опадів у деяких основних регіонах вирощування, зокрема в Західній Бенгалії та Уттар-Прадеш, на які припадає 1/4 продукції країни. Це потенційно призведе до скорочення виробництва та може викликати обмеження на поставки з Індії, на яку припадає 40% світової торгівлі рисом.

    Ф’ючерси на сою в Чикаго, які піднялися вище 17 доларів за бушель після вторгнення, підвищилися другий день поспіль 10 серпня, підвищившись на 0,2% до 14,3125 доларів, тоді як кукурудза та пшениця були стабільними.

    Війна в Україні також впливає на майбутні врожаї. Поки що експорт зерна впав на 49% у порівнянні з 2021 роком, а посівний матеріал був пошкоджений. На знак зміни торгових потоків Єгипет, найбільший у світі імпортер пшениці, купує набагато більше французької пшениці, ніж зазвичай для цієї пори року.

    Бувають винятки: австралійські виробники очікують зібрати пристойний врожай пшениці в сезоні 2021/22 після того, як сприятливі умови спонукали фермерів збільшити посіви майже до рекордних рівнів. Незважаючи на те, що ці поставки не будуть зібрані протягом кількох місяців, австралійські експортери все ще відвантажують надлишки зерна з попередніх сезонів після двох років поспіль із високим виробництвом. Канада, провідний у світі виробник ріпаку та великий експортер пшениці, також має хороший сезон для гарного врожаю.

    Також є новини у вигляді скорочення попиту з боку Китаю, найбільшого у світі покупця зерна. Імпорт кукурудзи в Китаї у першому півріччі 2022 року знизився на 11% порівняно з 2021 роком, тоді як імпорт пшениці за той же період знизився на 7,8%, а сої – на 5,4% порівняно з 2021 роком, згідно з митними даними. Низька рентабельність у тваринництві також стримала апетит до зернових культур як кормових інгредієнтів. Імпорт Китаєм пальмової олії скоротився, оскільки його політика Covid Zero скорочує попит з боку ресторанів і закладів громадського харчування.

    Коли почалася війна, ціни підскочили через припущення, що експорт із Чорноморського регіону повністю припиниться. Тепер, коли більше суден відправляються із українських портів, більша частина «воєнної премії» зникла з ф’ючерсів. Одне велике питання полягає в тому, чи будуть поставки продовжувати збільшуватися настільки, щоб компенсувати менші, ніж очікувалося, врожаї в інших країнах.

    Для наступних врожаїв сезону 2022/23 USDA прогнозує рекордний світовий врожай сої, але це буде залежати від найвищого за всю історію виробництва в Бразилії та США та найбільшого виробництва в Аргентині з 2018 року. Що стосується кукурудзи та пшениці, очікується, що виробництво буде менше, ніж у сезоні 2021/22.

    Щоб ф’ючерси впали до рівня попередніх років, обом півкулям знадобиться високий врожай, чого не було із сезону 2013/14. Тривала Ла-Нінья продовжує впливати на посіви в деяких частинах Південної Америки, що зменшує ймовірність високого врожаю в сезоні 2021/22.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.