• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄС планує допомогти Україні з експортом продовольства в обхід російської блокади Чорного моря
    Опубликовано: 2022-05-12 13:03:22

    Брюссель має намір запропонувати спосіб обійти російську блокаду Чорного моря для експорту деяких продуктів харчування суходолом, повідомляє POLITICO Europe, пише УНН.

    Деталі

    "У середу Європейська комісія оприлюднить план значного збільшення кількості продовольства, яке сільськогосподарський великоваговик Україна може доставляти голодуючим країнам світу автомобільними та залізницями ЄС", - пише видання.

    Зазначається, що це покликане допомогти у боротьбі з проблемою, яку Президент України Володимир Зеленський підняв цього тижня, наголосивши, що блокада Одеського порту, ймовірно, була чимось, чого "не було з часів Другої світової війни", і що десятки країн тепер зіткнулися з дефіцитом через російську агресію.

    Комісар ЄС із сільського господарства Януш Войцеховський оприлюднив "план дій" на відкритті зустрічі продовольчої агенції ООН у своїй рідній Польщі, заявивши, що блок має протидіяти навмисному знищенню росією сільського господарства України шляхом розширення експортних каналів та відбиваючи спроби Москви зобразити себе як гуманітарного гравця, що годує світ в умовах продовольчої кризи, що посилюється.

    "Необхідно організувати альтернативні коридори для експорту, особливо для пшениці, кукурудзи, тому що в Україні багато запасів", - сказав Войцеховський в інтерв'ю POLITICO. "Ми хочемо забезпечити ланцюжки поставок продовольства для Європи та решти світу", - сказав він раніше на заході ФАО.

    Комісар ЄС також різко попередив, що росія прагнутиме звернути ситуацію на свою користь, коли справа доходить до продовольства. Він попередив, що Москва може не лише вкрасти частку України на світовому ринку таких товарів, як кукурудза та пшениця, а й спробує виділити свій імідж, представивши себе як благодійного постачальника для бідних країн, в той час, як вона ж блокує власні постачання України.

    "Це російська пропаганда. Вони навмисно знищують український (сільськогосподарський) потенціал... і наступні кроки будуть у тому, що вони друзі світу і зображають із себе рятівників", - сказав він.

    "Основне рішення - це коридори до (польських) портів Балтійського моря", - сказав єврокомісар, згадавши Гданськ і Гдиню.

    Він применшив можливість створення гуманітарних коридорів для вивезення продовольства із Чорного моря, назвавши це "можливим, але не основним рішенням".

    Войцеховський сказав, що багато підрозділів Єврокомісії брали участь у розробці плану, але він узяв на себе ініціативу після переговорів із міністром сільського господарства України Миколою Сольським у Литві минулого місяця.

    Доповнення

    Україна та росія є гігантськими експортерами продовольства до країн Африки та Близького Сходу, що залежать від імпорту, але через напад росії з суші та моря мільйони тонн українського зерна застрягли в елеваторах і не можуть бути доставлені на кораблях з Чорного моря, на що традиційно припадало не менше 80 відсотків українського експорту продовольства.

    У Мінагрополітики вказали раніше, що російські окупанти вкрали в Україні вже 400-500 тисяч тонн зерна, яке відправляють до тимчасово окупованого Криму. І що МЗС має напрацювання про арешти та конфіскацію зерна з допомогою західних партнерів та скоро їх оголосить.

    Юлія Шрамко
     
    Джерело: УНН

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.