• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експорт яблук з України йде рекордними темпами
    Опубликовано: 2022-02-27 14:03:34

    Станом на кінець 2021 року з України було експортовано вже 22 тис. тонн свіжого яблука нового врожаю, що було на 28% або майже на 5 тис. тонн більше ніж у сезоні 2018/19 років, коли було встановлено попередній рекорд експорту. Про це повідомляє east-fruit, пише agronews.ua.

    Порівняно з попереднім сезоном експорт українського яблука зріс у 2,4 рази. Крім того, у новому сезоні продовжувала розширюватись географія експорту українського яблука. Наприклад, у «чорній» Африці українське яблуко вже стало трендовим, і нові дані щодо експорту це вкотре підтверджують.

    «За перші чотири місяці сезону 2021/22 років українські садівники та експортери змогли поставити яблука в 35 країн світу, що є дуже вражаючим досягненням з огляду на величезний дефіцит морських контейнерів, а також дуже дорогу та складну логістику у цей період! Порівняно з минулим сезоном географія вже розширилася на 11 країн», – каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту FAO.

    Ще одним серйозним досягненням є подальше дистанціювання українських виробників від ринків СНД. Вперше в історії цього сезону на перше місце серед головних ринків збуту українського яблука вийшли країни Близького Сходу, на які припало 35% усього експорту. І лише 30% експорту яблука з України припадало на Молдову та Білорусь, тобто частина цього яблука могла виявитися в результаті на ринку Росії. Завдяки диверсифікації експорту українські садівники навчилися вирощувати та доставляти до найбільш віддалених та вимогливих країн світу яблуко високої якості, що поки що не вдається, наприклад, Молдові, яка не має стимулу підвищувати якість, оскільки в неї поки що є можливість експортувати яблуко до Росії», — каже Андрій Ярмак.

    Також привертає увагу те, що близько 44% всього українського яблука вже експортується в морських контейнерах. А це вимагає особливих зусиль з вирощування, доробки, сортування та упаковки. Відповідно, відкриваються нові можливості для подальшого нарощування експорту, якщо буде відкрито нові ринки збуту, про що зараз уряд України веде переговори.

    Зокрема, українські садівники дуже очікують на покращення доступу до ринку яблука Єгипту, де українським постачальникам доведеться платити імпортне мито, тоді як яблуко з ЄС, зокрема Польщі, поставляється без сплати мит. Також великі надії пов’язуються з поставками яблук до Індії, де зараз активно запрацюють Іран і Туреччина, і до В’єтнаму, який найшвидше у світі нарощує імпорт цих екзотичних для цієї країни фруктів. До речі, країни ЄС можуть постачати яблука до В’єтнаму без мита, тому українське яблуко поки що не може потрапити на цей ринок за конкурентною ціною.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.