• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дешева свинина з-за кордону: в Асоціації розповіли про кризу у свинарстві у 2021 році
    Опубликовано: 2021-12-31 11:02:48

    В Асоціації свинарів Україні підбили підсумки 2021 року. Зокрема наголосили на кризу у галузі через надмірне надходження замороженої імпортної свинини в країну, яке витісняє вітчизняне м’ясо, передає УНН.

    Цитата

    “Вичерпання квот у кінці літа лише незначно стримало потік дешевшої імпортної свинини з ЄС, а в жовтні поставки сягнули нової рекордної позначки (6,06 тис. т), яка перевищує річні надходження свинини з-за кордону у 2015-2017 рр. Попередній підсумок імпорту свинини за 11 місяців 2021-го складав 36,6 тис. т, що на 9,7 тис. т перевищує річні поставки свинини до України у 2020-му та на 14,6 тис. т показник 2019-го. Трійку основних країн-постачальниць між собою розділили Данія, Польща та Нідерланди, звідки надійшло понад 85% завезеного м’яса свиней”, — пояснили в АСУ.

    Деталі

    Вдарило цьогоріч по свинарям і стрімке здорожчання кормів та енергоносіїв.

    “До істотного здороження кормових культур, яке завдало чималого удару по виробниках свинини у першій половині 2021-го, у другій половині року додалося зростання тарифів на енергоносії, зокрема природний газ та електроенергію. Новий урожай приніс нетривале полегшення, адже у жовтні-листопаді основні сільгоспкультури були на 6–24% дорожчими, ніж рік тому, без урахування ПДВ. Тож промислове вирощування свиней у першому-третьому кварталах 2021-го обійшлося на 16–25% чи 5-7 грн/кг в середньому дорожче порівняно з відповідними витратами минулого року”, — повідомили фахівці.

    Довший, ніж попередній кризовий період помітно пригальмував відновлення промислового свинарства, яке спостерігали ще на початку року, кажуть фахівці.

    “Скорочення кількості промислового поголів’я та перевищення обсягів забою над приростом живої маси свиней у сільськогосподарських підприємствах у кінці 2021-го року сигналізує про те, що внутрішнє виробництво свинини наступного року не зросте. При цьому, дефіцитність ринку слугуватиме передумовою для сприятливішої цінової та економічній ситуації для його операторів”, — резюмували в АСУ.

    До слова

    Тим часом в країнах ЄС набирає обертів пропаганда відмови від споживання червоного м’яса, яке пояснюють здебільшого двома факторами: негативний вплив на здоров’я людей та шкода екології.

    МОЗ України рекомендує обмежити вживання червоного м’яса до 500 грамів на тиждень.

    Всесвітня організація охорони здоров’я, тим часом, повідомляє про дані, які встановлюють зв’язок між споживанням червоного м’яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров’я рекомендують обмежити вживання в їжу м’ясної продукції і червоного м’яса, оскільки з ними пов’язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

    Червоне м’ясо — усі види м’яса (м’язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.

    Додамо

    Дієтолог радить приготувати до новорічного столу нежирне м’ясо птиці: курятину або індичку.

    Петро Івасюк

    Источник: УНН

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.