Яловичина, як один із популярних світових видів м’яса стає дедалі недоступнішим у раціоні споживання українців через довготривалу тенденцію до зниження поголів’я великої рогатої худоби та цінову політику. Про це повідомляє УКАБ, пише agronews.ua.
За даними Державної служби статистики України, станом на 1 жовтня в країні налічується 3,1 млн голів (у тому числі 1,6 млн корів), що на 6,7% менше ніж торік. Чисельність поголів’я ВРХ в Україні демонструє скорочення протягом багатьох років, що ставить під питання функціонування галузі в майбутньому. Так, за роки незалежності України поголів’я великої рогатої худоби скоротилося в загальному на 88%.
Загалом середньостатистичний українець споживає за рік 53,8 кг м’яса, 15% з якого є яловичина, але з стрімким підвищенням цін цей відсоток буде зменшуватись. Зокрема з початку 2021 року середні ціни на вироби з яловичини продемонстрували наступне зростання (ціни станом на 25 жовтня):· гуляш із яловичини подорожчав на 40% до 230,28 грн/кг;· ребра – на 44% до 140,48 грн/кг;· вирізка із яловичини – на 28% до 255 грн/кг.
«Якщо брати до уваги щомісячні індекси FAO, то в вересні 2021 року на світовому ринку спостерігається зростання цін на м’ясо на 26% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Щодо яловичини, то збільшення світової ціни додатково стимулювалося скороченням чисельності поголів’я в Океанії та Південній Америці.Загалом варто відмітити, що зовнішній попит на українську яловичину залишається доволі високим. За 9 місяців 2021 року Україна експортувала 11,15 тис. т. в такі країни як: Китай (7,96 тис. т), Білорусь (3,2 тис. т), Казахстан (2,48 тис. т). Імпорт даного продукту за аналогічний період сягає 10,7 тис. т, – переважно з Австрії (964,2 т), США (142 т) та Литви (291 т)», – розповідає Максим Гопка, аналітик УКАБ.
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua