• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ціни на міндобрива суттєво зросли
    Опубликовано: 2021-10-21 13:09:50

    На світових ринках спостерігається різке зростання цін на карбамід, обумовлене значним подорожчанням природнього газу. Це призвело до зупинки багатьох заводів та зменшення поставок. Про це повідомляє Грейн Трейд, пише agronews.ua.

    За два тижні нітратні добрива подорожчали на 130-200 $/т, особливо карбамідно-аміачна суміш. Якщо на початку жовтня КАС-32 в порту Нола (США) коштувала 435 $/т, то станом на 15 жовтня ціна досягла 500 $/т. В портах Балтики ціна на КАС-32 виросла з 462-480 $/т до 665-675 $/т FOB, а на аміачну селітру – з 330-400 $/т до 460-555 $/т. Зафіксовано продаж 20 тис т селітри в Бразилію за ціною 555 $/т.

    Європа переважно споживає кальциновану селітру, яка подорожчала до 600-610 €/т з поставкою у грудні (країни Бенілюкс), тоді як поставки у вересні коштували 400 €/т, а у жовтні 468 €/т CIF.

    В Україні на тлі скорочення виробництва значно зменшилися обсяги продажу добрив, а ціни на селітру сягнули 21000-22000 грн/т. Офіційно вітчизняні виробник  не продають нітратні добрива.

    Експерти компанії «Українські мінеральні добрива» розповіли про декілька сценаріїв подальшого розвитку ситуації, які основані на математичному моделюванні впливу різних ринкових чинників. Поточна ситуація найбільше відповідає одному з них, сформованому у серпні поточного року.

    Він передбачає спекулятивне зростання цін на товари та сировину, викликане штучно створеним дефіцитом товарів на ринках, який внаслідок зупинки виробництва та торгівлі може перерости в реальний. Після досягнення максимальної ціни на ринку залишаться лише покупці, що купуватимуть товар для власного споживання. Це призведе до зниження цін до чергового рівня, яке в більшості випадків відбувається швидше, ніж проходило зростання. Для мінеральних добрив нижня межа цінового балансу обмежена собівартістю виробництва.

    Таким чином, станом на сьогодні найімовірнішим сценарієм розвитку вітчизняного ринку добрив є зростання у 4 кварталі 2021 р, дефіцит продукції на початку 2022 р та зниження цін з кінця лютого 2022 р.

    Крім того, на ринок впливатимуть наступні чинники:
    погода в Європі та Азії (холодна чи тепла зима),

    ціни на сільгосппродукцію,

    кризи на основних ринках (Китай, США, Індія),

    державна політика по монетарному стимулюванню економіки.

    Кожен з них може суттєво вплинути на динаміку розвитку ринку, проте навряд чи ціновий тренд зміниться в найближчі 3 місяці.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.