• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чому не можна скасовувати заборону на експорт лісу в ЄС
    Опубликовано: 2021-10-06 18:04:32

    Заборона на вивезення необробленої деревини дозволила Україні вийти на світовий рівень деревообробки. Тільки за перший рік дії мораторію деревообробна галузь зросла на 16%. Якщо замінити чинну заборону “екологічними обмеженнями”, через 5-6 років наша країна знову перетвориться на постачальника дерева для європейських меблевих фабрик, тобто стане сировинним придатком. А власного виробництва в країні не залишиться. Про це повідомляє  AgroTrend, пише agronews.ua.

    Скасування мораторію стане серйозним ударом по українській меблевій промисловості, адже ціни на сировину зростуть ще сильніше. Така ситуація вигідна конкурентам з ЄС, тому Україні потрібно серйозно зайнятися захистом власних виробників.

    “ЄС максимально захищає свої ринки і лобіює інтереси власного товаровиробника. У цьому випадку ми повинні ввімкнути максимальний економічний егоїзм і захистити наших виробників, які створюють робочі місця, платять податки, допомагають місцевій інфраструктурі, а не годувати економіку іншої країни, стаючи сировинним придатком”, – пояснив член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від “Слуги народу” Олексій Устенко.

    За його словами, запропонований Раді закон № 4197-д фактично замінить мораторій на експорт деревини екологічними обмеженнями, прив’язуючись до фактору достатньої “залісеності”. “Цей інструмент вирішує проблему на 5-6 років, після чого до неї доведеться повертатися”, – впевнений депутат.

    Що дав Україні мораторій на вивіз лісу?
    ✅ Мораторій на експорт лісу-кругляку дав можливість українській деревообробній галузі стрімко розвиватися. З країни, яка вивозила просто сировину, – на момент 2015 року експорт сягнув 2,4 млн тонн, – ми стали досить потужним гравцем на світовому ринку з експорту меблів, дошки, ДСП та різних пиломатеріалів.

    ✅ Тепер меблева і деревообробна галузі дають українцям 200 тис. робочих місць.

    ✅ Наші виробники меблів практично в повному обсязі забезпечили задоволення внутрішнього попиту. Тільки перший рік після введення мораторію деревообробна галузь зросла на 16%.

    Скасування заборони на експорт лісу-кругляку призведе до втрати всіх цих досягнень. До того ж вона загрожує безконтрольною вирубкою українських лісів, про що вже заявили екологи. А прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що тільки на лісах, розвитку власної деревообробної промисловості Україна може заробити близько 40 млрд доларів.

    “Мораторій не можна в жодному разі скасовувати, оскільки це буде потужним ударом по наших виробниках, які й так отримують сьогодні сировину за досить високою ціною. Також потрібно не забувати, що, на превеликий жаль, мораторій на вивіз сосни закінчується в 2027 році, а на всі інші породи деревини – в 2025-му, тому діяти потрібно швидко”, – резюмував Устенко.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.