• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, яким чином можна скоротити імпорт рослинних олій
    Опубликовано: 2021-08-13 12:06:01

    Прем’єр-міністр Індії Наренда Моді оголосив, що в країні починається програма розвитку власного виробництва олійних культур, яка забезпечить потреби у продовольчих оліях та призведе до скорочення їх імпорту, на що виділено 110 млрд рупій або 1,48 млрд $. Про це повідомляє Грейн Трейд, пише agronews.ua.

    Індія є найбільшим світовим імпортером рослинних олій, на що витрачає в середньому 8,5-10 млрд $ щороку, тому будь-яке скорочення імпорту відчутно вплине на світові ціни на олії.

    Країна споживає приблизно 24 млн т продовольчих олій, з яких менше половини виробляє самостійно, а більшу частину купує, зокрема пальмову олію – в Малайзії та Індонезії, соєву – В Бразилії та Аргентині, соняшникову – в Україні та Росії.

    Індія експортує таку сільгосппродукцію, як рис та цукор, але самостіно виробляє олійних культур у 6 разів менше, ніж рису та пшениці. Тому уряд вирішив інвестувати понад 110 млрд рупій через Національну місію по олійним культурам, щоб забезпечити фермерів всім необхідним, зокрема найкращим насінням та технологіями. Це зменшить залежність країни від імпорту та задовольнить потреби у продовольчих оліях.

    Індія у 2019 році збільшила імпорт рослинних олій до 15,67 млн т, хоча два десятиріччя тому він складав лише 4 млн т. У 2020 році на тлі карантину імпорт рослинних олій зменшився до 13,76 млн т, зокрема пальмової олії – з 10,04 до 7,51 млн т. Закупівля пальмової олії з Індонезії скоротилася у порівнянні з попереднім роком з 5,05 до 4,79 млн т, а з Малайзії – з 4,14 до 2,23 млн т.

    Водночас імпорт соняшникової олії у 2020 році виріс з 2,44 до 2,51 млн т, зокрема з Росії – з 170 до 451 тис т, тоді як з України він скоротився з 2,07 до 1,86 млн т.

    Імпорт соєвої олії завдяки її нижчій, ніж на соняшникову олію, ціні також виріс з 3,19 до 3,74 млн т, зокрема поставки з Аргентини виросли з 2,36 до 2,8 млн т, що є максимумом останніх 4 років.

    За даними МСГ США, площі сівби олійних в Індії за останні 3 роки виросли лише на 3%. Але нова програма буде направлена на збільшення виробництва пальмової олії, що в перспективі може відчутно знизити світові ціни на цю продукцію, особливо на тлі відмови ЄС від використання пальмової олії у виробництві біопалива.

    Внаслідок високих цін на пальмову олію уряд Індії у червні 2021 р. знизив імпортне мито на неочищену пальмову олію (СРО) на 5% на період 30 червня – 30 вересня, а також опустив імпортне мито на рафіновану пальмову олію та олеїнові продукти.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.