• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Названо кіз, які дають по сім літрів молока на день
    Опубликовано: 2021-07-23 17:09:00

    У тварин цієї породи горбатий ніс, висячі вуха. Самець важить до 90 кг, самка — 70 кг. Густа коротка шерсть захищає взимку від морозу, а на літо ­потроху рідшає. Тому тваринам комфортно й у спеку, і в холод. Повідомляє gazeta.ua, пише agronews.ua.

    “Вирощую тільки ручних кіз, бо їх легше глядіти. Лащаться до рук, як собаки.­ ­Молока дають до 7 літрів на день, — каже Лариса Гурова, 62 роки, із села Новохатське Волноваського району Донецької області.

    А ще англо-нубійські кози легко пристосовуються до будь-якої погоди та не хворіють. Вим’я в нубійських кіз із крупними дійками. Можна доїти руками й апаратом.

    За добу дають 5–7 л молока жирністю 5% без специфічного ­за­паху. Дояться 10 місяців. Два мають відпочити перед окотом. Злучати можна з 10-місячного віку. Народжу­ють кози раз на рік по двоє-троє козенят. Не хворіють, якщо різноманітно харчуються. Їдять буряки, дерть, сіно. Вдень на випасі. Люблять гілля ялини, пагони яблуні й винограду. Молочність підвищує кукурудзяна дерть. Легша на шлунок, засвоюється краще за пшеницю.

    — Як перегодую зерном, треба робити масаж. Інакше гази не відходять і худобу здуває. Кулаком натискаю в ділянку голодної ями — це трикутна вм’ятина між ребрами й тазом. Повільно рахую до 20 і кулаком ­масажую проти годинникової стрілки. Від цього повинні по тілі кози піти хвилі. Якщо їх немає, за 30 секунд повторюю рухи.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.