• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Озвучено причини падіння цін на ягоди
    Опубликовано: 2021-07-16 15:05:40

    Плодово-ягідний сезон у розпалі. Базарні прилавки Хмельниччини щедро рясніють вітамінним товаром. Про це повідомляє Голос України, пише agronews.ua.

    Сезон якраз у розпалі. Здається, сонце все підрум’янило одночасно — черешні, вишні, малину, аґрус, смородину, ожину…

    Базарні прилавки щедро рясніють вітамінним товаром. Оскільки його багато, а зберегти його важко навіть протягом одного дня, то за ціни продавці особливо не тримаються. Особливо ті, хто привіз на міські базари ягоди зі своїх городів, садків та дач. Торгівля йде не на кілограми, а на стакани, слоїчки, півлітрові відеречка…

    Біля однієї з продавчинь ледь не черга вишикувалась. За таке відеречко, незалежно, чи в ньому малина, порічки, чи смородина, просить 18 гривень. Каже, це ж дешево, бо зранку продавала по 25. А тепер, ближче до обіду, сонце так палить, що ягоди починають текти. Не скинеш ціну — все пропаде.

    Поки розраховується з покупцями, жінка встигає розповісти, що це ж їй пощастило, бо сусід їхав у місто машиною, то й забрав її з товаром на базар. А тепер і назад разом. А якби електричкою чи маршруткою, то й не пускалася б в дорогу. Делікатну ягоду в тих «душогубках» як довезеш?! А так вже якась копійка буде.

    Продавці на таких рядах раді будь-якому виторгу. А особливо задоволені тим, що те, що виросло, не пропаде. Бо гріх, коли така краса вродила, а її не зібрати. Самим не з’їсти. Пригощати сусідів теж не будеш — і у них садки рясніють різними кольорами. От і везуть на базар своє ягідне добро.

    Великі партії прямують до переробників
    Але що більші площі ягідників, то більше проблем. У цьому переконуються сільгоспвиробники, котрі останніми роками дедалі частіше беруться саме за ягідництво. В області, за даними департаменту агропромислового комплексу та земельних відносин Хмельницької ОДА, ним займається понад два десятки підприємств. Загалом вони працюють на площі у майже 400 гектарів, де вирощують смородину, порічки, малину, ожину, лохину, аґрус, суницю, жимолость.

    На перший погляд, не так вже й багато. Але ще кілька років тому про таке розмаїття і мови не було.

    Фермерське господарство «Мрачковські» знаходиться в селі з промовистою назвою Малиничі, що неподалік від обласного центру. В розпорядженні родини тридцять гектарів, на яких фермери не перший рік вирощують смородину. Саме зараз розпочали збір ранніх сортів.

    Керівник господарства В’ячеслав Мрачковський розповів: смородину обрали не випадково. Враховували, що на неї є попит. А ще й те, що доглядати за кущами та збирати врожай легше, аніж у великих фруктових садах.

    Поки фермерам усе вдається, і вони планують розширити асортимент — збільшити площі під порічками. До такого кроку підштовхує гарантований попит на зібраний врожай.

    Та якщо говорити про порічку, то зараз це — чи не найдешевша ягода. За півлітрове відеречко продавці просять 10 — 12 гривен. Покупці беруть, але небагато — переважно одне-два.

    Про збут кілограмами навіть не йдеться. Тож, якщо фермери зберуть пару тонн зі своїх плантацій, на ринок навряд чи понесуть. Очевидно, розраховують на оптових покупців і гарантовані попередні замовлення.

    У переважній більшості це стосується і решти ягідних культур. На роздрібний ринок із ними фермери йдуть у крайньому випадку. Здебільшого для того, щоб ягода не пропала, коли її не забрали оптовики. А так вигідніше і зручніше працювати з переробниками.

    Доволі часто ягоди лише заморожуються, а потім відправляються за кордон. Там така продукція має постійний попит.

    Ну а наш споживач ласує переважно тим, що вирощено у селянських господарствах та на дачних ділянках. Від цього ягоди не менш смачні й корисні. Єдина проблема — сезон солодких вітамінів дуже короткий.

    Варення стало не по кишені
    Десятиліттями господині подовжували ягідну пору, заготовляючи джеми, компоти та варення. Домашня продукція завжди вважалась натуральною, а головне — дешевшою, аніж відповідні аналоги в магазинах.

    Але кулінарні тенденції зазнають докорінних змін. І не тому, що нинішнього сезону ягід замало. А тому, що ціни на цукор так «ушкварили», що й порівняти немає з чим.

    З початком липня багатьом хмельниччанам навіть довелось зіткнутись із порожніми полицями в магазинах — не лише через сезон консервації: покупці почали «змітати» дешевший цукор.

    Дешевший — це по 29 — 30 гривень за кілограм. Такий на прилавках в обласному центрі майже не знайти. Зате є по 34 — 36 гривень.

    Якщо врахувати, що домашніми заготовками займаються люди переважно із невеликим достатком, котрі не можуть дозволити собі взимку ані свіжі фрукти, ані магазинні консерви, зрозуміло, для них це доволі дорого. З такими вартостями баночка варення обійдеться у 50 — 60 гривень. Не всі витримають такі витрати. І саме через це чимало родин відмовляється від заготівель.

    Цукор тримає планку
    Продавці у магазинах підтверджують, протягом кількох останніх тижнів цукор майже вдвічі піднявся в ціні, і наразі досяг рекордних вартостей. Пояснення, як завжди, знаходять у сезонному попиті. Але не тільки.

    Насправді важко припустити, що в липні споживання солодкого піску зросло так різко. Швидше за все, у гру вступили цукровики та посередники, котрі не проти заробити на своєму товарі в сезон. Бо ж говорити про дефіцит цього продукту на складах не доводиться. Навпаки, в області постійно запевняли, що і торішнє виробництво цукру, і його запаси — на звичному рівні. Тож причин для цінових стрибків не було.

    Звісно, якщо не враховувати, що цукрове виробництво теж дорожчає. І перекривати свої втрати переробникам найзручніше вищими цінами.

    Чи довго зберігатимуть планку? Хтозна. Можна припустити, що вона почне падати, як тільки скінчаться ягідні жнива. Ну а далі ціну підкорегує урожай цукрових буряків, які копатимуть уже за півтора-два місяці. Словом, нові сюрпризи попереду.

    А поки варто насолоджуватись тим, що дозріло. Літо щедро обдаровує нас своїми плодами. Тож, якщо не запасатись, то варто хоч наїстись.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.