• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Біржові ціни на ріпак зростають
    Опубликовано: 2021-03-05 15:07:28

    Слідом за стрімким зростанням світових цін на сою та соняшник, травневі ф’ючерси ріпаку та каноли на біржах США та Європи також сягнули рекордних максимумів, тоді як котирування нового врожаю поки що залишаються нижчими. Про це повідомляє graintrade, пише agronews.ua.

    За останні 2,5 місяці ціни на олійні культури виросли на 20-35% внаслідок низького попиту з боку Китаю та проблем з експортом у Південній Америці, викликаних спочатку страйком в Аргентині, а потім затримкою збирання врожаю в Бразилії.

    Травневі ф’ючерси на сою на чиказькій СВОТ за 3 місяці виросли на 20% до 518 $/т, а травневі ф’ючерси на канадську канолу – на 35% до 755 CAD/т або 598 $/т.

    За цей же період травневі ф’ючерси на ріпак на паризькій MATIF виросли на 25% з 400 €/т до 502,5 €/т або 605 $/т, тоді як соняшник в Україні подорожчав на 35% з 18000 грн/т до 25000 грн/т або 750 $/т без ПДВ.

    Стрімке зростання цін призводить до стримування продажів виробниками на всіх континентах. Водночас переробники збільшують обсяги переробки, щоб реалізувати якнайбільше продукції за високими цінами, що найближчим часом призведе до незначного дефіциту пропозицій на світовому ринку.

    Через тривалі дощі в Бразилії соя зібрана лише на 25% площ у порівнянні з 40% рік тому, внаслідок чого експорт сої в лютому зменшився в порівнянні з відповідним торішнім показником на 67% до 2,9 млн т.

    Обсяг переробки каноли в Канаді у січні склав 916 тис т (на 7% більше, ніж у січні 2020 р), а за 6 місяців 2020/21 МР сягнув рекордних 5,29 млн т, що на 4% перевищує відповідний показник минулого сезону.

    За даними Єврокомісії, імпорт сої до країн ЄС збільшився у порівнянні з аналогічним періодом попереднього сезону на 2% до 9,5 млн т, тоді як імпорт ріпаку зменшився на 2,5% до 4,3 млн т.

    Варто зазначити, що котирування олійних культур нового врожаю торгуються на значно нижчих рівнях:

    – листопадові ф’ючерси на сою в Чикаго – по 450 $/т;

    – серпневі ф’ючерси на ріпак на MATIF – по 426,76 €/т або 514 $/т;

    – листопадові ф’ючерси на канадську канолу – по 602 CAD/т або 477 $/т.

    А в Україні за соняшник з поставкою у жовтні за форвардними контрактами пропонують 500 $/т.

    Аналітики очікують, що внаслідок високих цін на олійні культури аграрії різко збільшать площі сівби сої в США, каноли в Канаді та соняшника в Україні й Росії, що значно збільшить обсяг пропозицій на світових ринках в новому сезоні. Наприкінці цього сезону виросте обсяг пропозицій старого врожаю, особливо сої з Південної Америки, де затримується збирання. Під тиском перелічених чинників вже у травні ціни можуть суттєво знизитися.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.