• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Озвучено умови виходу української картоплі на ринок ЄС
    Опубликовано: 2021-02-26 17:04:26

    Якщо українське картоплярство відповідатиме вимогам міжнародних стандартів ЄС, то підвищиться конкурентоспроможність галузі та збільшиться обсяг експорту картоплі, розповіла голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька на ХІ Нідерландсько-українському форумі з професійного картоплярства. Повідомляє прес-служба УАВК, пише agronews.ua.

    «Держпродспоживслужба веде активну роботу з відкриття нових ринків для збуту і просування української вітчизняної продукції будь-якого походження – рослинного, тваринного. Україна є членом міжнародних організацій, які регулюють питання карантину і захисту рослин, що дає нам можливість здійснювати міжнародну торгівлю і ми слідуємо в цьому світовим правилам», – пояснила Владислава Магалецька.

    Вона нагадала, що в травні 2019 року Держпродспоживслужбою України було отримано лист від представництва України в Європейському Союзі, в якому були зазначені рекомендації Єврокомісією для зняття обмежень для української картоплі. Серед них містилася вимога гармонізувати європейське фіто санітарне законодавство в галузі картоплярства, а також опанувати механізм встановлення ділянок, вільних від карантинних організмів.

    Також Україні було передано список із 28 карантинних організмів, які мають бути відсутніми на полях господарств, що вирощуватимуть продукцію для ЄС.

    Владислава Магалецька продемонструвала учасникам форуму інформацію від Фітосанітарної Служби України, зокрема динаміку встановлення ділянок, вільних від карантинних організмів, на промислових насадженнях картоплі.

    Так, 2018 року в Україні успішно було перевірено 37 картопляних полів загальною площею 1036,5 га, 2019 року їх чисельність зросла до 40 полів площею 1424,78 га, 2020 року вільні ділянки були встановлені  на 65 полях і 2181,8 га. Сумарно за 3 роки пілотного проекту Україна підтвердила фітосанітарну бездоганність на 4643 га промислових насаджень картоплі.

    Також Владислава Магалецька відзначила скорочення присутності типових для України карантинних організмів на промислових насадженнях картоплі.

    Україна має бути вільна від низки шкідливих організмів, що має бути підтверджено технічною документацією.

    «Коли ми зможемо підтвердити технічну документацію, то ми можемо чекати, що експерти з ЄС проведуть в Україні перевірки щодо результатів досліджень, включно з результатами попередніх років; інформацію про середовище вирощування; місце розташування виробництва; перевірку імпорту; технічні звіти та лабораторні аналізи; результати заходів щодо боротьби зі шкідливими організмами в Україні. Тільки так у нас буде шлях налагодження можливого експорту української картоплі до країн ЄС», – пояснила голова Держпродспоживслужби.

    Голова Держпродспоживслужби поінформувала учасників форуму про те, що в Україні буде розширено коло фітосанітарних лабораторій, які спеціалізуються на обстеженні картопляних господарств.

    До традиційних профільних Чернігівської та Житомирської фітосанітарних служб приєднаються фітосанітари Херсонської, Львівської, Волинської, Тернопільської та Івано-Франківськой областей, де зосереджені основні масиви українського промислового картоплярства.

    Найближчим часом буде проведено  нараду з аграрними департаментами облдержадміністрацій, яким буде надано рекомендації з підготовки до візиту фітосанітарних інспекторів із Єврокомісії.

    Виконавчий директор УАВК Оксана Руженкова подякувала голову Держпродспожислужби за конструктивну співпрацю і допомогу виробникам із виходом української картоплі на експортні горизонти.

    Також у ході ХІ Нідерландсько-Українського форуму з ініціативи Владислави Магалецької було досягнуто домовленості провести тристоронню зустріч заступника міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Сергія Глущенка, представників Держпродспоживслужби та Української асоціації виробників картоплі для вирішення питання лібералізації переміщення картоплі всередині України.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.