• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні ціни на соняшник знову оновили рекорд
    Опубликовано: 2021-02-25 14:01:44

    Після того, як ціни на соняшник в Україні сягнули рекордних значень, ніхто не очікував їх подальшого зростання. Проте поява нових чинників підтримки призвела до чергового стрибка цін на соняшник та соняшникову олію. Про це повідомляє graintrade, пише agronews.ua.

    Котирування підтримує невизначеність з поставками олії з Росії, яка є другим після України світовим виробником соняшникової олії. Там переробники скорочують експорт, намагаючись знизити внутрішні ціни, щоб уникнути запровадження експортного мита на соняшникову олію.

    Мінекономрозвитку РФ у грудні запропонувало уряду в разі порушення угоди між виробниками та торговельними мережами, яка регулює ціни на соняшникову олію, запровадити 15%-ве експортне мито на цю продукцію в сумі не менше, ніж 135 €/т.

    Ціни пропозицій української соняшникової олії виросли до 1400 $/т FOB, тому покупці підвищили ціни попиту до 1370-1380 $/т FOB. Слідом за цим переробники підняли закупівельні ціни на соняшник з вмістом олії 50% та вище до рекордних 23800-24000 грн/т з доставкою на завод.

    Виробники, які активізували продажі після досягнення цінами рівня 22000 грн/т на базисі франко-господарство, спостерігаючи за черговим підвищенням цін на 800-1000 грн/т, знову зупинили продажі в очікуванні нового рекордного рівня 25000 грн/т.

    Спред між ціною соняшникової та соєвої олії виріс до рекордних 350 $/т, а пальмової – до 500 $/т замість звичайних 100 $/т та 200 $/т відповідно. Тому надалі ціни соняшникової олії можуть отримати підтримку лише в разі зростання ринків соєвої та пальмової олії.

    Травневі ф’ючерси на пальмову олію в Малайзії вчора виросли лише на 0,6% до 3544 рінггитів/т або 877 $/т, оскільки дані по виробництву та експорту відповідають прогнозам аналітиків.

    Протягом 1-20 лютого виробництво пальмової олії в Малайзії виросло у порівнянні з відповідним періодом січня на 9-15% (за різними оцінками), тоді як експорт, за даними інспектора Amspec, збільшився лише на 10,3%.

    Попри вчорашнє подорожчання нафти на 5-6%, травневі ф’ючерси на соєву олію на СВОТ виросли лише на 1,1% до 1047 $/т, що відповідає рівню минулого тижня.

    На біржі в Даляні ф’ючерси на пальмову олію виросли на 1,7% до 1126 $/т, а на соєву – на 2,1% до 1298 $/т FOB.

    Початок весняних польових робіт в Україні на тлі зростання цін на соняшник активізує продажі з боку виробників, що найближчим часом обмежить підвищення цін на соняшникову олію та соняшник.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.