• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні створюють високоврожайні сорти озимих зернових
    Опубликовано: 2021-02-18 14:06:08

    Селекціонери Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла працюють над виведенням нових високоврожайних та високоадаптивних сортів озимих зернових. Про це повідомляє пресслужба НААН, пише  agronews.ua.

    Для визначення морозостійкості селекційного матеріалу на вихідних ланках селекційного процесу в інституті використовується спосіб оцінки у висівних ящиках за ДСТУ 4749:2007.

    «Дослідний матеріал висівають у ящиках у двох рядах через 3-4 см між рядками по 20-2 насінин у рядок у двох повтореннях сторту-стандарту з високою морозостійкістю. Протягом усієї осені й початку зими рослини перебувають у природних умовах, де проходять першу та другу фази загартування», – йдеться в повідомленні.

    Умови осінньо-зимового періоду 2020-21 рр. були сприятливими для проходження рослинами обох фаз загартування. Після загартування ящики з рослинами переносять з вегетаційного майданчика і поміщають у низькотемпературні камери.

    «Проморожування рослин здійснюють за двох температур: для озимої пшениці -18-20°C, для озимого ячменю -12-14°C. Цей процес триває 24 години. Після поступового їх розмерзання рослини в ящиках поміщають у приміщення з температурою від +18 до +24°C і готують до відрощування», – повідомили у НААН.

    Як зазначають науковці, через 15 діб вони рахують кількість живих та загиблих рослин для подальшого вивчення відсотка життєздатності рослин відносно сорту-стандарту.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.