• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Озвучено стан озимих культур по регіонах України
    Опубликовано: 2021-02-10 14:09:37

    Протягом останнього місяця озимі культури перебувають у стані зимового спокою. Умови для перезимівлі озимих культур були сприятливими. Проте, внаслідок підвищення температурного режиму у південних областях спостерігалось деяке відновлення вегетації, що призвело до витрачання цукрів у вузлах кущіння, яке в свою чергу знижує морозо- і зимостійкість рослин та загрожує успішній перезимівлі посівів. Про це інформує прес-служба НААН, пише  agronews.ua.

    Так, за даними:
    ✅Інституту сільського господарства  Карпатського  регіону  НААН  (Львівська область) вміст розчинних вуглеводів у вузлах кущіння пшениці озимої оптимального строку сівби (22.09) станом на 2 лютого становив 16,5-16,7 %, у листках — 19,5‒19,7 % , що є низьким показником і свідчить про значні їх витрати;

    ✅ Інституту зрошуваного землеробства НААН (Херсонська область) станом на 25 січня вміст цукрів у вузлах кущіння пшениці озимої, залежно від строків сівби і сорту, становив 34-44 %, ячменю озимого за оптимального строку сівби — 38 %, ріпаку озимого на зрошені — 29 %;

    ✅ ННЦ «Інститут землеробства НААН» (Київська область) вміст цукрів, залежно від культури та сорту, коливався в межах від 15 до 26 % на суху речовину. За результатами відрощування монолітів науковцями Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН станом на 1-3 лютого життєздатність посівів озимих зернових культур висока і становить для пшениці м’якої озимої 93-98 % (для сортів з середнім рівнем стійкості 82-88 %), для тритикале озимого — 94-98 %, для жита озимого — 96-99 % життєздатних рослин;

    ✅ Інституту сільського господарства Степу НААН з полів центральної частини Кіровоградської області 22 січня 2021 року, за період перезимівлі, що вже відбувся, значної загибелі та пошкоджень рослин пшениці озимої не виявлено. У більшості зразків рослини у всіх пробах відросли. Лише у ячменю озимого, зрідженість у зразках у фазі «кущіння» не перевищувала 5 %.

    «Ситуація, яка складається на сьогоднішній день на посівах озимих зернових культур, вимагає оперативного і чіткого оцінювання їх стану до кінця перезимівлі, що надасть можливість вчасно провести необхідні заходи з догляду за ними. Рекомендується крім загальноприйнятих строків відбору додатково відбирати зразки для визначення життєздатності рослин після різких змін погодних умов (кожен раз після глибоких відлиг та сильних морозів)», — говорять фахівці.

    За їх словами, наступний загальноприйнятий термін відбирання монолітів для визначення життєздатності озимих культур — 23 лютого. При визначенні життєздатності рослин особливу увагу необхідно звернути на стан конусів наростання та кореневої системи, температурний режим на глибині залягання вузлів кущіння, появу і поширення хвороб.

    Фітосанітарний стан посівів озимих зернових культур переважно добрий. Проте, на час припинення осінньої вегетації на листових пластинках ячменю озимого спостерігався розвиток  гельмінтоспоріозу. Поширеність мишовидних гризунів в умовах цього року незначна і не перевищує ЕПШ.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.