Офіційна статистика і незалежні експерти розійшлися в оцінці трендів на вітчизняному овочевому ринку. Зокрема, немає остаточної ясності, що наразі відбувається з цінами на такі дві важливі складові "борщового набору" як морква і буряк, констатує "ПроАгро Груп".
Так, за інформацією аналітиків проєкту EastFruit, на українському ринку коренеплодів спостерігається тенденція зростання цін на моркву і буряк, причиною чому є сезонне скорочення пропозиції даних коренеплодів, как сообщает сайт новостей финансовых рынков Украины и мира Elcomart.ua.
Зокрема, наразі морква пропонується до продажу по 3-5 грн./кг, що в середньому на 22% дорожче, ніж в кінці минулого року. Ціна на столовий буряк за цей період зросла в середньому також на 22%, і сьогодні дані коренеплоди відвантажують по 3-5 грн. /кг.
"Сьогодні ціни на моркву в Україні в уже в середньому на 31% вище, ніж в аналогічний торішній період, а столовий буряк пропонується до продажу також в середньому на 31% дорожче, ніж рік тому", - зазначили в EastFruit.
Разом з тим геть інші дані наводить Державна служба статистики.
"Всі овочі "борщового набору" з грудня 2019 року по грудень 2020 року подешевшали: картопля - на 24,9%, до 10,15 грн. за кг, ріпчаста цибуля - на 42,9% (до 5,12 грн. за кг); буряк - на 17,3% (до 5,39 грн. за кг); капуста - на 21,5% (до 4,76 грн. за кг); морква - на 6,3% (до 6 грн. за кг) ", - повідомляє "Укрінформ" з посиланням на інформацію Держстату.
Чи є дане розходження в оцінках тим випадком, коли істина десь посередині? В будь-якому разі ціни на овочі борщового набору для українців наразі є найдоступнішими, якщо порівнювати їх з цінами на решту продуктів продовольчого кошика.
Инф. proagro.com.ua
agrinews.com.ua