• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, як зміняться ціни на яблука в Україні
    Опубликовано: 2021-01-13 16:04:31

    Із закінченням запасів яблук, що зберігалися без спеціальних камер, аналітики прогнозують ріст цін на яблука. Адже продукція з холодильних камер з регульованим газовим середовищем має значно вищу собівартість. Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи», пише agronews.ua.

    За статистикою Асоціації «Ягідництво України», на українські домогосподарства припадає близько 70% валового збору яблук. Проте велика частина з цього — технічне яблуко. Ринкове споживання яблук в Україні становить 420–470 тис. тонн на рік. В основному це місцева продукція й передусім від агропідприємств. Точніше оцінити обсяги яблучного виробництва експерти не можуть.

    «Зазвичай виробник спочатку говорить, що з урожаєм було все погано, а потім всю зиму торгує. В одному господарстві, якому ми телефонували, в липні відповіли, що у них 40% яблука обсипалося, а в серпні виявилося, що втрати були всього на рівні 10%», — розповіла аналітик «Ягідництва України» Марія Лакеєва.

    Тому експертам важко прогнозувати, що буде з цінами далі. Більшість виробників приховує інформацію не лише про обсяги зберігання, а й про плани щодо продажу. «Останні два сезони яблуко починало дорожчати навесні. Цілком можливо, що цьогоріч фермери притримають яблуко до весни, й ціни почнуть зростати взимку, але навесні можуть знову-таки впасти. Втім, це тільки один із варіантів розвитку подій на ринку», — зазначає  керівник департаменту «Маркетинг Аналітика» гуртового ринку «Шувар»Тетяна Гетьман.

    Пані Лакеєва нагадує, що минулого року ціни на якісні яблука, що притримали у холодильниках, були дуже високими в другому півріччі. З тієї самої причини ті господарства, у яких яблук було багато весь рік, знову притримують їх на зберігання до весни, коли ціни будуть цікавішими.

    «Але тут є і зворотний бік медалі: коли вони навесні одночасно всі відкриють сховища, то ціни знову знизяться. І тоді їм доведеться конкурувати. У нас всі хочуть, але не всі вміють зберігати, на жаль. Притримування продукції восени за відсутності експорту може призвести до того, що ціна просяде, бо яблуко треба буде десь реалізовувати»,  — каже Марія Лакеєва.

    Вона пов’язує нинішнє зниження ціни на яблуко ще й з традиційним збільшенням імпорту, починаючи з осені. У вересні імпорт тільки набирав обертів, у грудні він починає йти масово. Наприклад, уже на початку грудня яблуко у Польщі від виробників стартує із 6 грн. Як порівняти, від українських — від 8 грн. Тобто супермаркети вже потроху завозять імпорт. Він починає тиснути на ціну. Взагалі наявність імпорту на ринку — це стримувальний чинник для наших виробників. Щоб стримати імпорт, ціна українських господарств має бути нижчою. Сьогодні 90–95% імпорту завозить Польща, з інших країн імпортери беруть товар тільки, щоб підтримати асортимент.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.