• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні працює лише два з шести існуючих крохмальних заводів
    Опубликовано: 2021-01-02 15:09:28

    У 2020 році в Україні приступили до роботи два з шести існуючих крохмальних заводів. В даний час працюють ПМП "Вимал" і ТОВ "Крохмалопродукти Орані". Решта підприємств знаходяться в переддефолтному стані або повністю збанкрутували і мають величезні нереалізоанние складські запаси продукції, виробленої в 2019-2020 МГ.

    Про це на прес-конференції в ІА «Інтерфакс-Україна» повідомив директор ПМП «Вимал» Сергій Самоненка.

    Причиною настільки катастрофічної ситуації в галузі переробки картоплі на крохмаль він назвав засилля на внутрішньому ринку України продукції з Білорусі. «У період з 2017 до 2020 року імпорт з Білорусі зріс майже в 10 разів — з 877 т до 7100 т. Частина імпортованої продукції в Україні досягла 50%. Вона на 30% дешевше українського товару. Ми програємо в демпінговою війні через високу собівартості виробництва і закупівельних цін на сировину «, — констатував він.

    Можливим варіантом вирішення озвучених проблем керівник крохмального підприємства вважає напрацювання механізму захисту внутрішнього ринку України від проникнення крохмале- і картофелепродуктов з Білорусі, наприклад, шляхом виключення цих товарних позицій з режиму вільної торговки між Білорусією і Україною. Також він счтает доцільним зосередитися на збільшенні квоти на безмитне ввезення в ЄС груп «чутливих товарів» в рамках ЗВТ.

    Щорічна внутрішня потреба України в картопляному крохмалі становить 16 тис. т. У 2019-2020 МР українськими підприємствами було прізведено 8,4 тис. т картопляного крохмалю, третина з якого до цих пір не реалізована.

    ПМП «Вимал» — найбільший виробник картопляного крохмалю в Україні. Має 2 переробні заводи в Чернігові, один з яких запущено в дію в 2018 році за кошти кредиту ЄБРР і власні інвестиції. В ході реалізації держпрограми з підтримки промислового картоплярства ПМП «Вимал» має намір побудувати ще 2 підприємства з переробки відходів картоплі, які утворюються при виробництві крохмалю. Таким чином на ринку можуть з’явитися нині імпортуються картопляний протеїн (використовується в птахівництві) і органічні картопляні добрива.

    Инф. infoindustria.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.