• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні названо найдешевший овоч 2020 року
    Опубликовано: 2020-12-30 17:03:57

    Напередодні Нового року несподіванно різко впала ціна на повсякденні овочі, передусім капусту. Наразі капусту можна вважати лідером за зниженням ціни поточного тижня й найдешевшим овочем минаючого року. Середньозважене падіння вартості цього овочу на гурті склало майже 40%, а ціна найдешевших гуртових партій білоголової капусти впала до рекордних 2,5 грн/кг. Про це в огляді ринку капусти повідомляє agronews.ua.

    Найбільше здешевшала червоноголова головчаста капуста українського виробництва – на 50%. Наразі її ціна на гурті не перевищує 8 грн/кг. Найдешевші пропозиції йдуть по ціні 7 грн/кг.

    Білоголова головчаста капуста здешевшала менше: падіння ціни на неї склало 28,2% й наразі становить у середньому 3,2 грн/кг. При цьому найдешевші партії пропонують за рекордно низькою ціною – 2,5 грн/кг. Найдорожчі вартують 4 грн/кг.

    Білоголова рання капуста традиційно дорожча. Наразі цей овоч українського виробництва коштує на гурті у середньому 9 грн/кг. Діапазон цін варіює у коридорі 8-10 грн/кг.

    Ціна на савойську капусту впала на третину й наразі становить 10 грн/кг. На пекинську знизилася на 26%, тож її середньозважена ціна на гурті 8,5 грн/кг.

    Найдорожче коштує цвітна капуста. Це єдиний різновид цього овочу, який не лише не здешевшав, а навіть здорожчав на 6%. На поточний момент цвітна капуста українського виробництва коштує у середньому на гурті 40 грн/кг.

    Усі ціни надано за даними гуртового ринку “Шувар” та стосуються капусти виключно українського виробництва.

    Що стосується виробництва капусти в Україні, то в останні роки спостерігається поступове зменшення площ під цим овочем.

    Так, за даними Державної служби статистика України, площі посіву капусти головчастої в сільськогосподарських підприємствах зменшилися з 5 тис. гектарів у 2013 році до 2,6 тис. — у 2019-му. Це пов’язано з тим, що:

    – культура вимагає, як правило, дефіцитної ручної праці в період збирання врожаю, щоб зменшити травмування та збільшити вихід товарної продукції;

    – незначна кількість спеціалізованих овочесховищ;

    – проблеми з реалізацією на внутрішньому ринку та експорту товарної продукції через локдаун цього року;

    – підвищення вимог супермаркетів до продукції щодо пошкодження її тютюновим трипсом.

    У той же час, врожайність капусти головчастої в Україні, за даними Державної служби статистика України, збільшується з 2015 року.

    Так, середня врожайність у сільськогосподарських підприємствах у 2019 році становила 43,6 т/га, а в Харківській області — з 2017 року (середня врожайність в сільськогосподарських підприємствах у 2019 році становила 56,8 т/га).

    Така тенденція пояснюється тим, що виробники впроваджують новітні технології вирощування. Слід зазначити, що в Харківській області зазвичай урожайність капусти вища проти середньої урожайності в Україні. Таку тенденцію можна пояснити тим, що кліматичні умови цього регіону найсприятливіші для вирощування цієї культури, повідомляє agro-business.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.