• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, у скільки українцям обійдеться новорічний стіл
    Опубликовано: 2020-12-12 13:06:54

    Експерти розповіли, як цього року зміняться ціни на традиційні продукти до новорічного столу українців. Про це повідомляють  Vesti.ua, пише agronews.ua.

    Експерти зазначають, що цього року новорічний стіл, в порівнянні з минулим роком, подешевшає. І, перш за все, внаслідок того, що сьогодні на прилавках в достатку недорогих овочів – основні складові салатів і гарнірів. Втім, у здешевленні економісти бачать тривожні симптоми.

    “Товар, може, і хотіли б продати дорожче, але не всі готові дорожче купити. Наприклад, Борщова група подешевшала, у порівнянні з минулим роком, а все тому, що люди стали біднішими. У грудні ціни на овочі теж серйозно не зміняться – хіба що підвищаться на копійки”, – прогнозує економіст Олег Пендзин.

    Приблизно така ж ситуація і з м’ясом – за рік воно сильно не дорожчало. А, за даними Національної асоціації виробників м’яса і м’ясопродуктів “Укрм’ясо”, курятина навіть подешевшала. Свинина і баранина залишилися в тій же ціні, що і на початку року, підвищилися ціни на телятину, яловичину і ковбасні вироби.

    Перед святами м’ясо може подорожчати через підвищений попит
    Подальше підвищення цін ближче до Нового року можливе, запевняє голова Асоціації Володимир Попов. Причина – підвищений попит, якого протягом року не було зовсім.

    “Українці стали менше їсти м’яса, якщо в 90-ті на душу населення припадало по 72 кілограми, то зараз 32-34 кілограми на рік. Ціни на м’ясні вироби вже захмарні, на ковбаси, зокрема”, – говорить Попов.

    Зазначається, що вже сьогодні в середньому, яловичину продають по 150-200 гривень за кілограм, свинину – в межах 150 гривень за кілограм. А ближче до свята, якщо буде попит, цінники можуть додати як мінімум 10%.

    Риба і морепродукти, на думку Олега Пендзіна, не мають відчутно подорожчати до Нового року. Але для цього не має дорожчати долар. “Не секрет, що вже зараз на ввезений товар ціна долара – по 30 гривень”, – пояснює Пендзін.

    Ціни на рибу особливо не зростуть, якщо долар не буде дорожчати
    Він зазначив, що виникнуть проблеми з червоною ікрою, оскільки у двох найбільших світових регіонах промислу червоної ікри – в Росії та на Алясці – фіксується істотне зниження вилову лососевих, через що делікатес вже дорожчає в опті. Якщо минулого року за кілограм просили близько 900 гривень, то зараз, за інформацією керівника інформаційного агентства з рибальства Олександра Савельєва, оптові ціни ікри горбуші досягають 1,4 тисячі гривень. Минулого року середня баночка ікри обходилася у 250 гривень. Цього року, вважають експерти, баночки просто стануть менше.фото Vesti.ua

    “Минулого року з’явився розширений експеримент: замість класичних маленьких баночок ікри, до яких ми звикли – 125 грамів, – стали робити 90-95 грамів. Потім з’явилися баночки по 50 грамів. Не виключаю, що найбільш популярними в цьому році стануть баночки по 50 грамів. Люди не відмовляться від ікри зовсім, але при цьому стануть набагато менше її купувати. Статистика покаже, що люди за вагою купили набагато менше”, – говорить нам директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

    “У чому не буде дефіциту, так це в оселедця, яку беруть для традиційної “шуби” – її й багато, й ціна нормальна”, – підкреслює Олег Пендзин.

    Голова Української плодоовочевої асоціації Федір Рибалко не виключає і подорожчання імпортних фруктів, але тільки в разі зростання курсу долара.

    Дешевих бананів на Новий рік в Україні можна не чекати
    “Імпортери прораховують ризики наперед, закладаючи в товар курс набагато більше, ніж є насправді – скажімо, 30 гривень за долар. Якщо він росте, відповідно і ціни теж. Минулого року курс був 23-24 гривень, а зараз – 28,5 гривні. Тому у нас і немає дешевих мандаринів, яблук, бананів і так далі”, – підкреслив він.

    “Багато чого з того, що було на столах минулого року, в цьому не буде. Це стосується дорогих імпортних товарів – екзотичних фруктів, хамонів, салямі. Все буде вітчизняне, що дешевше. Та й алкоголь вже не нарозхват в магазинах. Українці переходять на спиртне власного виробництва – на самогон, наливки. А традиційне вітчизняне шампанське як коштувало в межах 100 гривень минулого року, так і в цьому буде коштувати”, – резюмує Олег Пендзин.

    Те, що перевантажених столів цьогоріч у багатьох не буде, прогнозує й Олексій Дорошенко. “Можливо, все буде, так само як і минулого року, але з меншою кількістю продуктів. Якщо раніше приготоване на Новий Рік доїдали 4-5 січня, в цьому році банкет явно буде скромніше”, – вважає Олексій Дорошенко.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.