• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УАВК наполягає на повній забороні імпорту картоплі й картоплепродуктів із Росії
    Опубликовано: 2020-12-02 14:01:29

    Українська асоціація виробників картоплі, що об`єднує понад 50 підприємств і В2В-компаній, які працюють у сегменті промислового картоплярства, надіслала Департаменту санкційної політики України обґрунтування необхідності розширення санкційного списку товарів походженням із РФ товарною, насіннєвою картоплею і всім переліком продуктів картоплепереробки.

    Як повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на інформацію УАВК, одна з транснаціональних компаній, що є учасником Європейської Бізнес Асоціації та УКАБу, звернулася до Міністерства розвитку економіки, продовольства та сільського господарства України з проханням не поширювати санкції на картоплю свіжу або охолоджену в частині "насіннєва картопля".

    УАВК категорично проти подібного пом`якшення, оскільки воно вкрай негативно позначиться на функціонуванні внутрішнього ринку України. На підтримку своєї позиції в асоціації зазначають, насіння картоплі походженням із РФ третій рік поспіль не може пройти реєстрацію в Україні через відсутність стійкостей до вірусів.

    "Низка промислових господарств, які спробували його вирощувати в останні два сезони, залишилися незадоволеними ним саме за карантинними показниками. Вони поділяють думку державних дозвільних органів щодо недоцільності виведення їх на український ринок", - підкреслили в асоціації.

    Крім того, у Держреєстрі сортів, рекомендованих до вирощування в Україні, зареєстровано понад 170 сортів картоплі, чого цілком достатньо для задоволення поточних запитів виробників у будь-яких видах картоплі.

    "Запровадження квоти на поставки насіння картоплі з РФ також не є варіантом, оскільки це створить передумову для надходження в Україну і товарної картоплі, і картоплі на переробку. 3 тис. тонн насіння вистачить для засадження 1 тис. га промислових насаджень, чого в разі наявності карантинних організмів достатньо для зараження картопляних полів по всій Україні", - наголосили в УАВК.

    Також в асоціації зауважили, що сорти картоплі, які начебто необхідні транснаціональній компанії для імпорту з РФ, вирощуються в ЄС, звідки їх після завершення сортовипробування можна імпортувати. У цій ситуації українські виробники можуть бути упевненими не лише в високій якості насіння, а й відсутності карантинних організмів.

    Инф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.