• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експорт соняшнику з України до країн ЄС перевищує 100 тис тонн
    Опубликовано: 2020-11-16 12:05:51

    Україна за 10 днів листопада поточного року, за даними митної статистики, експортувала понад 26 тис. тонн насіння соняшнику. Очікується, що за підсумками січня-листопада експорт насіння соняшнику перевищить 150-160 тис. тонн, а до кінця 2020 року – може досягти 200 тис. тонн.  Про це інформує пресслужба асоціації «Укроліяпром», пише agronews.ua.

    Повідомляється, що за січень-жовтень цього року експорт насіння соняшнику з України склав 115,2 тис. тонн проти 73,2 тис. тонн за відповідний період минулого року (зростання на 57,4%).

    «Стрімке зростання експорту насіння соняшнику розпочалось на початку 2020/21 МР, а саме у вересні-жовтні п.р., коли було експортовано за 2 місяці 78,6 тис. тонн проти 5,1 тис. тонн за відповідний період 2019 р. (зростання у 15,1 раза)», – зауважили в асоціації.

    Відзначається, що у жовтні 2020 року експорт насіння соняшнику досяг 69,2 тис. тонн (зростання проти жовтня 2019 року у 25,2 рази) при цьому вартість 1 тонни експортованого насіння соняшнику майже вдвічі нижче внутрішніх закупівельних цін, які перевищують 550 дол. за тонну.

    Основними імпортерами українського насіння соняшнику є країни ЄС (переважно – Болгарія), на які припадає 90% експорту даної сировини – обсяги експорту зазначеної культури з України до країн ЄС вперше за останні роки перевищують 100 тис. тонн.

    За таких обставин, відповідно до Положень ст.31 Розділу IV та Додатку 1-D до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна може застосовувати спеціальні заходи щодо експорту окремих видів товарів, які наразі обкладаються експортним митом, зокрема, насіння соняшнику.

    «Враховуючи вищезазначене, а також вкрай напружену ситуацію, що складається на ринку насіння соняшнику в Україні асоціація “Укроліяпром” звернулась до Мінекономіки України, Мінфіну України, Державної митної служби України та Державної податкової служби України з проханням прискорити застосування спеціальних захисних заходів у вигляді додаткового збору при експорті насіння соняшнику до країн ЄС в обсягах понад 100 тис. тонн», – заявили в асоціації.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.