• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Поточний стан озимих не гарантує їх успішну перезимівлю
    Опубликовано: 2020-11-01 12:08:30

    Агрометеорологічні умови другої декади жовтня на більшій частині України складалися сприятливо для розвитку озимих культур.

    Про це йдеться в огляді Укргідрометеоцентру, повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на Аgroportal.ua.

    "Це було наслідком достатнього і оптимального зволоження ґрунту і близьких до оптимальних температур повітря і грунту для початкового росту і розвитку озимих", - підкреслили метеорологи.

    Відзначається, що підвищене теплозабезпечення в більшості днів сприяло швидкому проростанню зерна, утворенню сходів і початку кущіння. Такі умови були надзвичайно важливими з огляду на те, що в поточному році майже половина площ озимих культур були засіяні після закінчення кліматично обгрунтованих оптимальних строків.

    Однак з похолоданням в кінці декади вегетаційні процеси сповільнилися, але рівень середніх добових температур був вище "біологічного нуля", тому вегетація тривала.

    "За експертною оцінкою, відставання у фазовому розвитку озимих в порівнянні з багаторічними показниками в основному становило 1,5-3 тижні. За даними агрометеорологічних спостережень, станом на 20 жовтня лише на 15-20% площ відзначена масова фаза кущіння, на інших посівах рослини перебували в початкових фазах розвитку, що не гарантує безпечну перезимівлю, для якої рослинам необхідно сформувати 2-3, сильно кущистим сортам - 3-6 стебел і пройти період загартування", - уточнюється в огляді.

    У той же час в Луганській, Донецькій, багатьох районах Харківської, Запорізької, Одеської областей зберігалася і посилювалася повітряно-грунтова посуха, обумовлена тривалим дефіцитом опадів, який не припинився і в другій декаді жовтня.

    Инф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.