• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Цибуля, картопля та хліб – лідери здорожчання у 2019 році
    Опубликовано: 2020-01-07 11:05:29

    У 2019 році лідерами зростання цін стали овочі, які входять до борщового набору та хліб.

    Про це пише Gazeta.ua.

    «Найбільше зросли в ціні овочі борщового набору. Якщо порівнювати травень 2018 року до травня 2019 року, то лідером стала цибуля. Вона подорожчала у 5,4 рази. З серпня по грудень цінові рекорди била картопля», — коментує Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку.

    У квітні 2019-го цибуля коштувала — 28 грн/кг. Зі збором нового врожаю подешевшала. У грудні коштувала 8 грн/кг. У серпні почала дорожчати картопля. У гурті продавали по 10−13 грн/кг. Зараз ціна впала до 8 грн/кг. До 3−5 грн/кг подешевшала морква.

    «На другому місці після овочів — хліб. За рік подорожчав на 12−14%. Водночас у грудні українці можуть купити ікру та червону рибу дешевше на 10−15%, ніж в аналогічний період того року. Це пов'язано зі зміцненням гривні. Більшість виробників отримали надприбутки. Тому перед святами вирішили знизити ціни, щоб продати більше», — розповідає експерт.

    На думку фахівців, у 2020 році в групі ризику стрімкого підвищення цін залишаються овочі борщового набору.

    «Ніхто не знає чітко, скільки продукції виробляють фермери, що тримають у сховищах, скільки овочів споживають українці. Тому з ціною може бути, що завгодно. Всі інші продукти дорожчатимуть в межах інфляції. Дешевшатимуть курячі яйця, пшоно. Гречка вже подорожчала до 32 грн/кг. Приблизно така ж ціна буде протягом 2020 року», — додає Дорошенко.

    Нагадаємо, що на думку експертів, найближчим часом варто очікувати прискорення темпів зростання цін на тепличну продукцію в Україні.

    Инф. agravery.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.