• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Теперішнє і майбутнє української зброї
    Опубликовано: 2005-09-19 17:25:00
    Україна сьогодні залишається одним із 10 найбільш потужних експортерів озброєння. Нашій країні є чим пишатися — зразки її озброєння використовують найбільші армії світу. За даними директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентина Бадрака, у 2004 році Україною було продано продукції оборонного призначення на суму близько 650 млн. долл. У 2005 році обсяг ринку зброї залишився на тому ж рівні. Це обсяги експорту, які дозволяють Україні входити до десятки найбільших експортерів у світі.
    За словами керівника дослідницьких проектів Сергія Згурця, за реєстрами ООН (дані, які Україна представляє в ООН по 5 категоріям озброєння) найбільшим попитом користувалися ракети, бронетехніка, літаки, артилерія і гелікоптери. Минулого року було продано близько 200 ракет, 47 одиниць бронетехніки, 22 літака, 7 одиниць артилерії і 4 гелікоптера.
    Загальна вартість проданого озброєння склала 100 млн. долл. Решта грошей надійшла від реалізації контрактів на поставки запчастин і комплектуючих до російської техніки, яка йде на експорт, і контрактів на поставки стрілецької зброї, боєприпасів та ін.
    Протягом останніх років спостерігаються тенденції, які суттєво впливають на майбутні позиції України, і можуть призвести до того, що через декілька років Україна випаде з десятки найбільших експортерів зброї. Серед основних негативних тенденцій, В.Бадрак назвав «прохолодний» етап відносин України з Росією в сфері військово-технічного співробітництва і тривалу відсутність в Україні внутрішнього ринку для оборонної продукції.
    «Відсутність внутрішнього ринку прогнозується і на наступний рік. Здійснивши аналіз запиту оборонного бюджету, Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння дійшов висновку, що цей оборонний запит не містить таких позицій, які б суттєво впливали на покращення обороноздатності країни. Є звичайно низка об’єктивних причин. Сьогодні військові відомства змушені платити борги багатьом підприємствам за наукові розробки, які були відкриті минулим керівництвом оборонного відомства. З іншого боку великій перелік військової техніки, близько 90%, потребує ремонту та поновлення терміну експлуатації, що вимагає великих коштів. За таких умов 9,2 млрд. грн., які сьогодні просять військові відомства могли б бути використані в тому числі для того, щоб запланувати певні оборонні програми або програми переозброєння, які були б здатні вплинути на обороноздатність України»,— повідомив В.Бадрак.
    Серед найбільших проблем оборонного бюджету наступного року, В. Бадрак назвав «розмитість» самого бюджету і відсутність чіткого переліку пріоритетів.
    За його словами, ЦДАКР пропонує низку пріоритетних оборонних програм на наступні 5 років. Перша програма — це створення та закупівля високоточних засобів ураження.
    Українські підприємства сьогодні здатні виробляти майже увесь спектр високоточних ракет: від крилатих ракет і оперативно-тактичних ракетних комплексів до авіаційних ракет «повітря-повітря» з активною головкою самонаведення. Тому приєднання України до цього клубу значно покращило б потенціал України на ринку озброєння. Друга пріоритетна програма — це переоснащення армії на цифрові засоби зв’язку, які б дозволили Україні мати відповідний рівень взаємосумісності з іноземними підрозділами, зокрема з НАТО. Третя програма — це започаткування багаторічних програм модернізації авіаційних комплексів та вертольотів, що сьогодні не розвиваються і створюють ситуацію, коли повітряні сили мають обмежений потенціал реагування на загрози. Четвертою програмою мало б бути додаткове фінансування розвідки.
    Наталія Погосова,
    кореспондент
    ELCOMART.NEWS
    (e-news)
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.