• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Розрив між цінами на ринку цибулі в Україні та Польщі за кілька днів суттєво збільшився
    Опубликовано: 2019-04-28 13:03:47

    Остання хвиля зростання ціни на цибулю в Україні суттєво збільшила розрив між цінами на вітчизняному ринку та в Польщі.

    Як повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на "Інфо-Шувар", сьогодні різниця між цінами на польському та українському ринку цибулі є найбільшою від початку сезону 2018/2019 років.

    Від середини березня і по середину квітня вартість цибулі в Україні була стабільно нижчою від цін в сусідній Польщі, хоча, в порівнянні із попереднім сезоном, в обох країнах ціни були вищими в кілька разів. Але ситуація кардинально змінилася буквально за останні кілька днів: на фоні відносної стабільності цін на ринку Польщі, ціни в Україні швидко поповзли вгору.

    Фактично, сьогодні цибуля в Україні пропонується вже майже на 40% дорожче, ніж у сусідній Польщі, хоча, ще тиждень тому, розрив в цінах становив 15%.

    За даними "Інфо-Шувар", сьогодні на гуртових ринках України вартість жовтої ріпчастої цибулі досягнула безпрецедентних 25-28 грн/кг (0,83-0,93 євро/кг), при цьому, вітчизняна цибуля є найдорожчою - 28 грн/кг (0,93 євро/кг). Сьогодні на гуртовому ринку "Броніше" у Варшаві польські трейдери пропонують цибулю по 0,63-0,67 євро/кг.

    Як вже повідомлялось, в 2018 році майже всі країни Європи зібрали дуже маленький врожай цибулі, низьку врожайність забезпечила сильна посуха влітку. Наслідком падіння врожаю стали рекордно високі ціни і рекордно великі обсяги імпорту.

    При цьому, якщо Польщі, яка є одним з найбільших виробників цибулі в ЄС, вдалося, за рахунок імпорту, стабілізувати ціни, то в Україні падіння імпорту в березні призвело до суттєвого зростання ціни в квітні.

    За даними Євростату, в 2018 році всі найбільші виробники цибулі країнах ЄС втратили до 30% врожаю цибулі. За попередніми даними, в Польщі цього року було зібрано до 565 тис.тонн цибулі, тобто, на 15% менше, ніж торік. В Голландії, яка є лідером за обсягами виробництва цибулі, врожай 2018 року склав 1.26 тис. тонн, в порівнянні з минулим роком, цей показник знизився на 29%.

    За даними Держстату України, врожай цибулі в Україні в 2018 році скоротився одразу на 10% до 884 тис. тонн.

    Инф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.