• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експорт яблук з України в березні впав через брак пропозиції продукції експортної якості
    Опубликовано: 2019-04-28 12:02:33

    Експорт яблук з України в березні почав демонструвати негативну динаміку.

    Як повідомляє "ПроАгро Груп" з посиланням на EastFruit, якщо в лютому був зафіксований черговий місячний рекорд за обсягом поставок цих фруктів на зовнішні ринки, то вже в березні експорт впав на 4% в порівнянні з попереднім місяцем.

    Згідно з офіційними даними, якщо в лютому українські садівники реалізували на зовнішньому ринку 11,1 тис. тонн яблук, то в березні обсяг експорту впав до 10,6 тис. тонн. При цьому варто відзначити, що незважаючи на зниження поставок на зовнішній ринок, обсяги експорту яблук в березні залишаються одними з кращих за всю історію моніторингу.

    За словами галузевих експертів, зниження експорту було цілком очікуване, оскільки не дивлячись на досить великі запаси яблука в українських господарствах, пропозиція фруктів експортної якості вже досить обмежена.

    "Ще в лютому ми попереджали про те, що, незважаючи на досить об’ємні загальні запаси яблука в українських господарствах, експортери вже почали стикатися з браком пропозиції яблука експортної якості. Саме це і стало головною причиною зниження поставок яблука з України на зовнішні ринки в березні, незважаючи на досить високий експортний попит", - зауважила головний аналітик Української плодоовочевої асоціації Тетяна Смірнова.

    При цьому експерт запевняє, що вже в квітні варто очікувати чергового зниження експорту в порівнянні з березнем.

    "Вже на даний момент певні обсяги яблука високої якості, яке могло б бути відвантажено на віддалені ринки, мають у своєму розпорядженні лічені господарства, причому, в основному ці обсяги вже законтрактовані. Розраховувати на значний експорт в європейські країни також не варто, оскільки, за даними WAPA, тільки в Польщі запаси яблука вдвічі більше ніж торік. Таким чином, основний обсяг фермерам доведеться реалізовувати на внутрішньому ринку, що неминуче позначиться на цінах", - констатує експерт.

    Як відзначають аналітики EastFruit, таким чином садівники намагатимуться швидше розпродати залишки фруктів невисокої якості, при цьому нерідко поступаючись в ціні. У той же час, ті господарства, які все ще можуть запропонувати більш якісне яблуко отримають можливість трохи підвищити відпускні ціни.

    Инф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.