За період з січня по вересень 2018 року Україна експортувала товарів харчової та аграрної промисловості на суму 11,4 млрд USD.
Про це повідомив аналітичний департамент Ради з питань експорту продовольства (UFEB) посилаючись на дані Державної фіскальної служби України.
Серед усіх груп товарів перше місце посідають зернові культури, яких цього року було експортовано на суму $4,8 млрд. Далі йдуть жири та олії, готові харчові жири, воски ($3,2 млрд); насіння і плоди олійних рослин, солома і фураж ($1,4 млрд); м’ясо та їстівні субпродукти ($478,9 млн); молоко та молочні продукти, яйця птиці, натуральний мед ($346,5 млн).
Топ-10 ключових товарів, які Україна експортувала на зовнішні ринки за перші 9 місяців 2018 року:
соняшникова олія ($2,9 млрд);
кукурудза ($2,3 млрд);
пшениця ($2 млрд);
свиріпа або ріпак ($700 млн);
соєві боби ($600 млн);
ячмінь ($460 млн);
м’ясо птиці ($380 млн);
цукор ($150 млн);
шоколад ($119 млн);
закриває список соєва олія – загальна вартість експорту становила $117 млн.
«У порівнянні з попереднім роком найбільше зріс обсяг продажу м’яса птиці – на 29%, експорт шоколаду збільшився на 21%. Серед товарів, що зросли, також слід відзначити соєву олію (на 18%), насіння свиріпи або ріпаку (15%) та пшеницю (на 6%)», – повідомляють в UFEB.
Сумарний обсяг товару з топ-10 складає 85% від загальної вартості експортованих товарів харчової та аграрної промисловості.
«Основна експортна продукція продовжує бути сировинною. При чому ця продукція слідує світовим екологічним трендам - зростають обсяги як виробництва, так і продажу органічної продукції. Також потрібно звернути увагу на те, що хоча наразі нашим основним експортним товаром є сировина, ми маємо значний потенціал і для продажу закордон готової продукції. Українські виробники здатні створювати товари, котрі мають високий рівень якості та конкурентоздатності на світовому ринку. Зокрема, про це свідчить зростання обсягу шоколаду, що продається закордон», – зазначає аналітичний відділ Ради з питань експорту продовольства.
Нагадаємо, ставка ПДВ на молочні продукти в Україні є найвищою серед європейських країн і становить 20%, тоді як у Німеччині – 7%, у Франції – 5,5%, а в Польщі взагалі – 5%.
Инф. agravery.com
agrinews.com.ua