• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Києві найвижча ціна на м'ясо — Дорошенко
    Опубликовано: 2018-03-10 13:03:09

    Експерти «Асоціації постачальників торговельних мереж»  проаналізували, у яких регіонах найдорожче та найдешевше м'ясо за офіційною статистикою на початок лютого та склали відповідний рейтинг.

    Про це повідомляє директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на сторінці в Facebook.

    Київ є найдорожчим містом країни для любителів м’яса. Столиця також входить до ТОП-3 найдорожчих регіонів за всіма видами м’яса та сала, окрім курки.

    Середня ціна на яловичину в Україні становить 117,1 грн/кг:

    ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн/кг:

    Київ — 129,1;
    Київська область — 127,4;
    Одеська область — 126,1.
    ТОП-3 найдешевших регіонів, грн/кг:

    Донецька область — 95,1;
    Полтавська область — 107;
    Чернігівська область — 107,8.
    Таким чином, різниця між Києвом та Донецькою областю складає 34 грн/кг або 36%. За рік, із кінця січня 2017 року по кінець січня 2018 року, найбільше ціни на яловичину виросли в Закарпатській області —  на 42%, із 87,7 грн/кг до 124,6 грн/кг.

    Свинина в середньому коштує 110,3 грн/кг.

    Найвища ціна на свинину зафіксована в таких областях, грн/кг:

    Закарпатська — 122,7;
     Київ — 118,2;
    Одеська — 115,4.
    Найменша ціна за кілограм спостерігається в:

    Донецькій області — 97,8;
    Волинській області — 102,3;
    Тернопільській області — 105,7.
    Різниця між Закарпатською та Донецькою областями складає 24,9 грн/кг або 25%. Протягом року найбільше ціни на свинину виросли в Київській області — на 74%, із 66, грн/кг до 114,6 грн/кг.

    Середня ціна на сало складає 72,2 грн/кг.

    ТОП-3 найдорожчих регіонів, грн/кг:

    Київ — 110,6;
    Київська область — 81,5;
    Дніпропетровська область — 79,7.
    ТОП-3 найдешевших областей, грн/кг:

    Тернопільська — 49,4;
    Волинська — 51,8;
    Рівненська — 52,7.
    Купуючи сало в Тернопільській області можна зекономити 61,3 грн/кг, порівняно з Києвом. Це більше, ніж вдвічі. За рік вартість сала найбільше зросла в Київській області — з 39,9 грн/кг до 81,5 грн/кг.

    Філе курятини в середньому коштує в Україні 91,5 грн/кг. Найвища ціна спостерігається в таких областях, грн/кг:

    Миколаївська — 96,2;
    Херсонська — 94;
    Кіровоградська — 94.
    Найнижча ціна на філе зафіксована в Харківській області — 84,9 грн/кг, Рівненській — 88,1 грн/кг, Львівській — 88,7 грн/кг.

    Таким чином, різниця між Миколаївською та Харківською областями складає 11,3 грн/кг або 13%.

    Середня ціна на тушку курятини складає в Україні 54,9 грн/кг.

    Найдорожча тушка в Донецькій області — 56,7 грн/кг, В Одеській та Закарпатській — по 56,7 грн/кг.

    Найнижча ціна за кілограм тушки в Тернопільській області — 51,4 грн/кг, Харківській — 52 грн/кг, Дніпропетровській — 52,8 грн/кг.

    Різниця між найдорожчим регіоном — Донеччиною, та найдешевшим — Тернопіллям, складає 5,4 грн/кг або 10%. Найбільше за рік вартість курячої тушки зросла в Миколаївській області — на 42%, з 39,4 грн/кг до 56 грн/кг.

    Різниця в цінах на м'ясо між регіонами тим більша, чим менше його виробництво в промислових масштабах. Виробництво курятини переважно зосереджено у великих господарствах, та різниця вартості між найдорожчим та найдешевшим регіонами складає 10%. Сало — це парафія приватних домогосподарств, тому й різниця між регіонами є двократною.

    Найдорожчий м’ясний кошик у Києві. Його вартість складає 507,5 грн. А найдешевше купувати м'ясо на Донеччині. Тут воно обійдеться в 412,9 грн. Різниця — 94 грн або 23%. До кошика ввійшли всі види м’яса, куплені по кілограму: яловичина, свинина, сало, курка в тушці та філе.

    За даними Національної курячої ради (NCC), бройлер у роздріб в США коштує в 2,7 рази дешевше за свинину та в 4,4 рази дешевше за яловичину. В Україні тушка дешевше за свинину в 2 рази та в 2,1 рази за яловичину. Тобто в нашій країні є помітна цінова диспропорція.

    Світовою тенденцією останніх 4-х місяців, за даними продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, є здешевлення курятини. В Україні це не помітно.

    «Раніше, у жовтні 2017 року, в світі спостерігалось здешевлення свинини, що ми відчули на ринках та в магазинах. На той час гривня була стабільною і знижка дійшла до кінцевого споживача. Зараз, за офіційною статистикою та власними даними "Асоціації постачальників торговельних мереж", спостерігається подорожчання кожного місяця на декілька відсотків», — зазначив Дорошенко.

    У США на початку 60-х років 83% вирощеної курки продавалось у тушці, 15% — різалось на частини та 2% як напівфабрикат або готова до споживання їжа. На сьогодні, половину курятини американці купують у вигляді напівфабрикатів або їжі, 40% — частини сирої курки та лише 10% в тушці. Аналогічної статистики в України немає, але вона була б полярною.

    За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, кожен українець у 2015 році з’їв 44 кг м’яса, з яких курятина становила 52%, свинина — 32% та яловичина — 16%. Того ж року середній американець з’їв 95 кг м’яса. М'ясо птиці, тобто курка та індичка, яка дуже популярна в США, становило 51% раціону. Також американець спожив свинини — 23% та яловичини — 26%. Частка споживання птиці в Україні порівняно до червоного м’яса схожа на США.

    Нагадаємо, що середнє значення індексу цін на молочну продукцію становить в лютому 191,1 пункти, що на 11,2 пункти (6,2%) вище січневого показника, але трохи нижче рівня відповідного періоду минулого року.

    Инф. agravery.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.