• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В 1 кварталі 2017 експорт горіхів зменшився на 17,8%, проте є можливості зростання, - експерти
    Опубликовано: 2017-06-12 14:09:06

    В 1 кварталі  2017  обсяг експорту горіхів з України зменшився у порівнянні з з 1 кварталом 2016 року на 17,8% и склав 20,3 млн. дол.  Проте експорт горіхів  може зрости вразі  державної підтримки галузі, дерегуляції експорту та митних процедур, зміни маркетингової стратегії експортерів. Таку думку висловили  експерти 9 червня 2017 р. в ході Міжнародної конференції Всеукраїнської горіхової асоціації.
     
    Як повідомляють аналітики Центру підтримки експорту (ЦПЕ) при Українському союзі промисловців та підприємців із посиланням на Держслужбу статистики,  в 1 кварталі  2017  обсяг експорту горіхів з України зменшився у порівнянні з  1 кварталом 2016 року на 17,8% і склав 20,3 млн. дол. проти 24,7 млн. дол. за відповідний період минулого року.
    В 2016 році Україна експортувала грецьких горіхів на суму 79 млн. дол. США, що на 22% менше, ніж у 2015 р., але при цьому обсяг поставок зріс на 40% та склав біля 40 тис. тонн. Ситуація пояснюється суттєвим зниженням цін  на продукцію - середня ціна на FOB горіхів у 2016 р. склала 2,43 дол. за кілограм проти 4,01 дол. у 2015 р .  Незважаючи на це, Україна залишається в топ-5 країн експортерів горіхів.
    За даними ЦПЕ, розширюється географія експорту горіхів. У 2016 році понад 60 країн світу імпортували українську продукцію. Основними споживачами грецьких горіхів є країни Азії - Туреччина, Ірак, Іран, Ліван на які припадає понад 50% всього експорту вітчизняних горіхів. Одним з перспективних ринків збуту української продукції стає ринок країн ЄС: в 2016 році країни ЄС експортували продукції на 27 мільйонів доларів США (34% від усього експорту в 2016) і експорт в ці країни стабільно зростає.
    В перспективі 1-3 років Україна може відновити зростання горіхового експорту. Цьому наразі сприяє цінова кон’юнктура – за даними ЦПЕ експортна ціна  в 2017 р. вже зросла на 18 % і складає 2,83 дол. за кілограм горіхів без шкарлупи.
    Крім того, для зміни тренду необхідна дерегуляція експорту, державна підтримка та зміна маркетингової стратегії самими експортерами – відзначили експерти 9 червня в ході конференції Всеукраїнської горіхової асоціації «Найсучасніші новації в розвитку горіхових садів. Зміцнення горіхового бізнесу за рахунок новітніх технологій».
     Перш за все, на думку керівника відділу Управління садівництва та виноградарства Міністерства аграрної політики та продовольства України Віктора Костенка, необхідно подолати основні стримуючі чинники – зарегульованість законодавчих та митних процедур, недостатність кредитних ресурсів та необхідного рівня інвестицій у горіхівництво, відсутність державних та регіональних програм підтримки галузі, недостатні обсяги вирощування садового матеріалу тощо.
    «Українські експортери можуть збільшити свої доходи від продажів горіхів на експорт, якщо змінять свою маркетингову стратегію, - зазначив віце-президент УСПП, координатор Центру підтримки експорту при УСПП Денис Красніков, - На даний момент більшу частину доданої вартості отримують посередники, дистриб’ютори, яким українські горіховоди продають свою продукцію. Для того, щоб додана вартість залишалась в Україні, необхідно сконцентруватися на експорті горіхів зарубіжним виробникам кондитерської продукції та налагодити поставки міжнародним торговим мережам». За словами Д.Краснікова, для цього вітчизняним виробникам необхідно забезпечити постійні обсяги поставок, що важливо для торгових мереж, а також єдині стандарти якості продукції українського експорту. І мережі супермаркетів Фінляндії, США, Іспанії, Канади, як підкреслив експерт, готові закуповувати українські горіхи за цінами значно вищими, ніж сьогодні мають українські горіховоди.
    Найбільш перспективними ринками для українського експорту, на думку експертів, залишаться країни Азії та Євросоюзу.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.