• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Що буде з цінами на свинину до кінця року
    Опубликовано: 2016-12-21 12:30:00

    За результатами позаминулого тижня ціни на окремі частини піднялися від 2% до 8,5% порівняно з першими днями грудня. Так, середня ціна свинячої вирізки та стейків "додали" 5 грн на кілограмові, а тазостегнова частина — більш ніж 6 грн/кг, перетнувши позначку 80 грн/кг.

    Варто зауважити, що і на початку першого місяця зими відбувалося зростання цін на свинину в мережах роздрібної торгівлі. Цінники демонстрували +4-11,6% до цін на початку листопада. При цьому відхилення від показників аналогічного періоду минулого року менше і обмежилося діапазоном 1,8-7,2%.

    Що стало передумовою подорожчання? З кінця жовтня на ринку свинини живою вагою намітилася висхідна динаміка закупівельних цін. Власне, такий підйом був викликаний активнішою заготівлею сировини м"ясопеперобними підприємствами. Згодом це переросло у поступовий висхідний рух цін у передноворічний період.

    Загалом зміна цін на свинину живою вагою залежить від цілої низки чинників:

    - споживча активність, на яку впливають як сезонні коливання попиту, так і купівельна спроможність;
    - сезонні коливання попиту/пропозиції живця;
    - очікування гравців ринку;
    - жвавість зовнішньої торгівлі;
    - цінова динаміка на ринку ресурсів (корми, ветпрепарати, ПММ, енергоносії та електроенергія та ін.), яка в свою чергу залежить від коливання валютних курсів.

    Нинішні котирування на ринку свинини перевищують минулорічні. Проте, цей тиждень лише 19-й за весь період з початку року, коли ціни перевищують минулорічні.

    Зокрема, закупівельні ціни 2016-го на свиней забійних кондицій першої категорії були відчутно нижчими ніж торік через дуже слабку експортну активність, порівняно з 2015-м та доволі млявий внутрішній попит, який більшу частину року не міг втримати ціни на рівні минулого року. Це також мало вплив на роздрібну ціну свинини, зменшивши її середньорічний рівень на 2-5%, а також суттєво "згладивши" її сплески.

    І це при тому, що протягом цього часу гривня відчутно "послабилася", а витратна частина виробників свинини зросла. Так, курс гривні відносно долара США "просів" на 7% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, окремі ветеринарні препарати подорожчали на 5%-70%, дизпаливо подорожчало на 20%, питома вага витрат на електроенергію у структурі собівартості зросла більші ніж у 1,5 рази. Зросли витрати і на корми, порівняно з відповідним періодом минулого року, оскільки ціни на окремі культури та протеїнові корми "підскочили" як у національній валюті, так і в доларовому еквіваленті: пшениця — плюс 13,7% та 3%, кукурудза — на 24% та 12,5%, соєвий шрот — плюс 20,8% чи 10%, відповідно, а ячмінь — на 2,4% у гривні. Однак, враховуючи сильніше зростання інших статей витрат, частка кормів у структурі собівартості виробництва свинини навіть дещо зменшилася, проте залишається найбільшою. Водночас, девальваційні очікування та необхідність інвестувати у заходи посилення біобезпеки також помітно впливають на витрати свиногосподарств.

    Варто також пам"ятати, що в Україні свинина не найдорожча у закупівлі. Так, у країнах Європи ціни на свинину незначно нижчі або співставні з українськими, в РФ кілограм живця коштує 44 грн, в Італії — майже 45 грн/кг, у Китаї — понад 60 грн/кг.

    Щодо цін на свинину до новорічного столу, то цьогоріч вона буде дещо вищою, ніж наприкінці 2015-го, проте поступатиметься максимальним цінам, які спостерігалися в інші пікові періоди 2015-го та 2016-го років.

    delo.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.