• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ветеринари АВМ допомагають впоратись зі смертельним вірусом ЗВД
    Опубликовано: 2016-09-30 16:30:00

    28 і 29 вересня на Херсонщині і Запоріжжі пройшли чергові семінари для аграріїв та ветеринарів в рамках проекту «СТОП ЗВД». Лікарі ветеринарної медицини Асоціації виробників молока (АВМ) розповідали, як діагностувати смертельний вірус у великої рогатої худоби – нодулярний дерматит (заразний вузликовий дерматит), та боротися з ним.

    ЗВД може потрапити на територію України з Росії, де, на відміну від країн ЄС, боротьбі зі смертельним вірусом не приділяють достатньої уваги. Хвороба може поширитись територією нашої країни вже в травні. Перш за все це відчує на собі економіка України. Наприклад, через вірус нодулярного дерматиту Болгарія зазнала втрат у 6,5 млн євро, Македонія – 4,5 млн євро. Україна може втратити 40-70% промислового стада в господарствах і 10% у приватному секторі.

    «Наступила прохолодна погода і ми можемо вже не хвилюватися, що у поточному році вірус потрапить на територію України. Проте ситуація може кардинально змінитися уже цієї весни. Адже взимку вірус «спить», а з появою теплоти та комах активно починає знову поширюватися. Тому важливо саме зараз розповідати ветеринарам, аграріям  та населенню про вірус заразного вузликового дерматиту, аби весною не допустити його поширення», - пояснює лікар ветеринарної медицини Ігор Присяжнюк.

    Тому Асоціація виробників молока та Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) за підтримки Держпродспоживслужби продовжують проводити безкоштовні навчальні семінари. За останній місяць було проведенi зустрічi на Харківщині, Чернігівщині, Сумщині, Одещині, Херсонщині та Запоріжжі. Наступні семінари відбудуться  6 жовтня в Броварах Київської області.

    Довідка: ЗВД – вірусна хвороба класу А, що характеризується набряком підшкірної клітковини , внутрішніх органів та кінцівок, утворенням схильних до некротичного розпаду типових вузликів у шкірі та слизових оболонках травного каналу та дихальних шляхів, ураженням очей у ВРХ. Останнім часом хвороба набуває поширення у країнах ЄС та Росії.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.