• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні обвалились ціни на тепличні овочі
    Опубликовано: 2016-09-13 19:30:00

    Українські господарства, які вирощують тепличні томати та огірки вимушені були з початку тижня суттєво знизити ціни на свою продукцію.

    За даними Інформаційно-аналітичного центру «Шувар», сьогодні виробники південних регіонів пропонують тепличні томати за ціною, не вищою, ніж 2,0-3,0 UAH/кг (0,06-0,01 EUR/кг). Напередодні, на останніх вихідних, на Півдні країни якісні тепличні томати коштували близько 4,0-5,0 UAH/кг (0,13-0,16 EUR/кг).

    Аналогічна ситуація зараз спостерігається і на ринку тепличних огірків. Сьогодні комбінати готові відвантажувати огірки за ціною 3-4 UAH/кг (0,10-0,13 EUR/кг), тобто в 1,5 рази дешевше, ніж наприкінці минулого тижня.

    «Ситуація, яка зараз склалась у тепличному секторі нагадує минулорічний сценарій і дуже чітко показує, наскільки цей сектор залежить від експорту. Попередні роки саме на вересень та жовтень припадали найбільші обсяги експорту тепличних овочів. Якщо минулого року до блокади Криму ще вдавалося певний обсяг тепличних огірків та томатів постачати в Росію, то цього сезону обсяги експорту в цю країну впали до мінімальних показників за останні кілька років, а інші великі ринки збуту, нажаль, ще не пропрацьовано,» – розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

    За даними пані Гетьман, теоретично, сьогодні ціни на українські томати та огірки є дуже привабливими для експорту на ринок ЄС, який в 4-5 разів більше, ніж ринок Росії. Не дивлячись на це, лише незначна кількість українських господарств сьогодні може експортувати в ЄС свій товар. «Якість продукції більшості українських виробників сьогодні не відповідає вимогам ринку ЄС, де конкуренція та вимоги дуже високі, – каже Тетяна Гетьман. – На жаль, наші господарства сьогодні не готові допрацьовувати свій товар до певних параметрів якості, бо це призведе до збільшення собівартості, що, на їх думку, дуже небажано в умовах низької ціни. Таким чином, ми маємо замкнуте коло, розірвати яке можливо тільки шляхом чіткого розуміння потреб внутрішнього і, особливо, зовнішнього ринку і адаптації виробничого процесу під ці потреби».

    За даними Інформаційно-аналітичного центру «Шувар», в минулому році Україна експортувала в ЄС рекордний обсяг тепличних овочів, а саме більше 3 тис. тон томатів та біля 1,3 тис. тон огірків. Але на фоні загального експортного потенціалу ці обсяги майже не помітні. Наприклад, до введення ембарго в Росії щорічний обсяг експорту українських томатів становив від 60 до 90 тис. тон, а огірків – від 15 до 20 тис. тон. Більше 90% цього обсягу відправлялося до ринку Росії.

    infoindustria.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.