• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ситуацію навколо АЧС коментують в Асоціації тваринників України
    Опубликовано: 2016-08-26 15:30:00

    В Україні  почастішали випадки виявлення спалахів африканської чуми свиней (АЧС). Так,  за останній тиждень спалахи зафіксовані у трьох областях.

    За інформацією фахівців Інституту ветеринарної медицини НААН України, в поточному році за 8 місяців зареєстровано 35 випадків. Наразі неблагополучними з АЧС виявилися Полтавська, Житомирська, Кіровоградська, Одеська, Хмельницька, Сумська, Чернівецька, Миколаївська, Чернігівська, Черкаська області.

    Ситуацію навколо АЧС коментують експерти галузі тваринництва.

    Ірина Паламар, голова Асоціації тваринників України:

    «Економічні збитки, заподіювані захворюванням, надзвичайно великі. Майже 100% хворих тварин гинуть, а при виявлені АЧС тотально знищується усе поголів’я. Карантинно-обмежувальні та ветеринарно-санітарні заходи також потребують значних затрат. У разі потрапляння свиногосподарств у неблагополучний осередок та зону захисту виникає ризик втрати робочих місць.

    Боротьба з АЧС погіршується тим, що через реорганізацію Держветфітослужби знизився контроль над цією небезпечною хворобою. Профілактичні заходи майже не здійснюються. Держава реагує на факт, що вже відбувся, а не попереджує його. Ми дуже сподіваємося, що державні органи забезпечать усі необхідні заходи, аби не допустити розповсюдження небезпечної хвороби надалі. На сьогодні вкрай необхідний чіткий контроль ветеринарних служб на місцях. У свою чергу, господарства повинні чітко виконувати усі ветеринарно-санітарні заходи з профілактики та боротьби з АЧС».

    Микола Ситюк, заступник директора Інституту ветеринарної медицини НААН України з наукової роботи:

    «Ситуація з АЧС дійсно критична, і в останні 2 роки можна говорити про епізоотію в східно-європейському регіоні, оскільки нозоареал захворювання охопив не тільки країни СНД (Росія, Україна, Білорусь), а й країни Європейського Союзу (Латвія, Литва, Естонія, Польща). На превеликий жать, прогноз щодо АЧС на цей та найближчі роки невтішний.На даному етапі розвитку АЧС слід розглядати як «рукотворний процес». Тобто, людський фактор відіграє на сьогоднішній день провідну роль. Спалахи зафіксовані в основній масі у приватному секторі (96,97 % випадків цього року). Промислове ведення свинарства також є групою ризику, але ризик занесення  збудника тут менший. У господарствах більш-менш витримуються так званий «закритий режим роботи» та заходи з біобезпеки та біозахисту. У приватному ж секторі взагалі відсутній біозахист  і, відповідно, проблема більш напружена. Більш того, утримувачі тварин часто банально ігнорують елементарні правила утримування худоби.

    У таких умовах іноді закидають, що Державна ветеринарна служба не справляється з ситуацією. Мені здається, що вішати всі гріхи на цей держорган не варто. Служба зазнала серйозної реорганізації і, на жаль, має мізерне фінансування».

    Слід також зазначити, що нагнітання ситуації навколо АЧС відображається на ринку та значно впливає на зниження ціни на свинину.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.