• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Британська компанія ED&F Man та її дочірня компанія «Агро-Діло» стала жертвою неприкритого рейдерства
    Опубликовано: 2016-07-25 16:35:49

    До редакції нашого інтернет-видання надійшов такий лист:

    Британська компанія ED&F Man та її дочірня компанія «Агро-Діло» стала жертвою неприкритого рейдерства. У зв’язку з цим потужна підтримка українського агробізнесу від іноземних інвесторів стоїть під питанням.

    Урожай «Агро-діла» із захоплених земель був незаконно зібраний та вивезений. При цьому працівники Поліції охорони відмовились перешкоджати нахабному вилученню урожаю.

    Сьогодні ми звертаємось до Вас як до представників четвертої влади, тоді як законні і правомірні важелі впливу не стали на заваді безчинному вивозу урожаю, який за рішенням Херсонського окружного адміністративного суду по праву належить АТФ «Агро-Діло». Після втручання губернатора Херсонської області вивіз урожаю був призупинений, однак зловмисники залишились непокараними, а вже вивезений урожай так і не повернувся до законних власників.

    Ознайомтесь із інформацією у відкритому листі директора ТОВ АТФ «Агро-Діло» Бучацького І. М. та не дайте злочинцям вийти сухими із води. Адже цей приклад може стати сигналом червоного світла для подальших іноземних інвестицій в український бізнес.

    Відкритий лист директора ТОВ АТФ «Агро-Діло»

    Шановне панство,
    Компанія ТОВ «Агро-торговельна фірма «Агро-Діло», дочірня структура міжнародної компанії ED&F Man, зазнає сьогодні спроби рейдерського захоплення частини активів в Україні.
    Із сумом констатуємо, що попри наші зусилля та сприяння з боку окремих регіональних посадовців, перспективи правового врегулювання ситуації наразі виглядають непевними.  Звертаємося з відкритим листом із проханням про допомогу до представників української влади, ЗМІ та міжнародної спільноти.
    Нижче подаємо опис останніх подій та наших спроб виправити ситуацію самостійно:
    У грудні 2015 року компанія ТОВ АТФ «Агро-Діло» в межах проекту з розвитку іригації в Миколаївській та Херсонській областях придбала компанію «Агропродукт Н», в користуванні якої знаходились земельні ділянки площею 1500 га. У новому господарстві компанія засіяла поля льоном та зерновими культурами.
    У травні 2016 року «Агропродукт Н» отримує позовну заяву на 9 млн грн. з боку компанії «Продексим, ЛТД», діяльність якої пов’язують із п. Ігорем Колихаєвим, депутатом обласної ради від БПП.
    Єдиною підставою для позову виявилась нотаріально завірена копія договору-поруки щодо боргу однієї з компаній попереднього власника «Агропродукту Н». За словами позивача, оригінал договору був втрачений.
    2 червня 2016 року компанія «Продексим» подає позов та клопотання до Господарського суду  Херсонської області з вимогою арештувати врожай на полях, права оренди на які були передані компанії АТФ «Агро-Діло».
    23 червня господарський суд вже на першому засіданні, із численними процесуальними порушеннями, задовольняє клопотання позивача і надає право збирати врожай та передати його на зберігання третім особам. Таке рішення суду повністю блокує виробничу діяльність компанії «Агро-Діло» на колишніх полях компанії «Агропродукт Н».
    Власником врожаю на момент прийняття рішення про арешт була компанія АТФ «Агро-Діло».
    24 червня на основі рішення суду з’являється постанова заступника начальника Білозерського райвідділу державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження та арешт незібраного врожаю на полях компанії «Агро-Діло». Крім того, державний виконавець надав права збору та зберігання врожаю фізичним особам, пов’язаним із позивачем.
    Намагаючись відстояти власні права, ТОВ АТФ «Агро-Діло» подає апеляційну скаргу в Одеський апеляційний господарський суд щодо скасування рішення про арешт та право збору врожаю; скарги в Господарський суд Херсонської області та позов в Херсонський окружний адміністративний суд щодо оскарження дій та рішень виконавчої служби.
    20 липня Херсонський окружний адміністративний суд ухвалює рішення щодо зупинення арешту врожаю АТФ «Агро-Діло».
    21 липня, всупереч рішенню адміністративного суду, під охороною поліції Білозерського району та озброєних представників приватних охоронних структур, за підтримки державного виконавця представники компанії позивача почали збір врожаю на полях «Агро-Діла».
    Звернення до поліції (за номером 102) щодо порушення прав власності були проігноровані. Поля компанії АТФ «Агро-Діло» перебували під охороною Поліції охорони, працівники якої відмовились перешкоджати незаконному збору врожаю.
    21 липня з полів АТФ «Агро-Діло» (близько 60 га) було незаконно зібрано та вивезено врожай льону, вартістю більш ніж 800 тисяч гривень.
    Зупинити незаконні дії щодо збору врожаю вдалося лише після безпосереднього втручання Голови Херсонської обласної державної адміністрації Гордєєва Андрія Анатолійовича.

    Такий перебіг подій ставить під загрозу плани розвитку компанії в Україні.
    Британська компанія ED&F Man почала свою роботу в Україні в 2007 році, за цей час інвестувавши в український агробізнес 142 мільйони доларів США. В планах компанії на найближчі три роки (в межах масштабного проекту з іригації в Миколаївській та Херсонській областях) інвестувати додаткові 60 мільйонів доларів. У нас працює більше 600 співробітників, до бюджетів різних рівнів за останні півтора роки компанія сплатила понад 40 млн грн. податків.
    Україна має величезний потенціал розвитку агросектору. Ми як частина міжнародної компанії, лідера в своєму сегменті, маємо змогу і бажання інвестувати в українську економіку.
    Зрозуміло, що для цього потрібні прозорі правила гри, гарантування законних прав бізнесу з боку держави. Ми звертаємося до представників українського уряду та просимо забезпечити дотримання українського законодавства.
    Ми звертаємося також до представників ЗМІ та міжнародної спільноти з проханням слідкувати за цією ситуацією, оскільки наш випадок є одним з маркерів характеру ведення бізнесу в Україні.
    Маю надію, що після української Революції Гідності ми разом зможемо поступово усунути перешкоди на шляху іноземних інвестицій в Україну.

    З повагою,
    Директор
    ТОВ АТФ «Агро-Діло»

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.