• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українській птиці підшукують арабського споживача
    Опубликовано: 2016-06-09 18:30:00

    Київський Центр досліджень і сертифікації халяль Альраїд (дозвленої мусульманам їжі) шукає для українських птахівників можливості вийти на ринки Саудівської Аравії, Індонезії та Малайзії.

    Як розповіла заступник директора цього центру Лариса Поліщук, зараз з цими країнами ведуться переговори для того, щоб отримати всі відповідні дозволи на поставки м'яса птиці українських виробників.

    "Ці країни, в першу чергу Саудівська Аравія, повинні стати альтернативою втраченого нещодавно ринку Арабських Еміратів", – пояснила Лариса Поліщук.

    Вітчизняні виробники м'яса птиці вже довгі роки постачають халяльне м'ясо на ринки арабо-мусульманських країн. Першовідкривачем в Україні став МХП. Пізніше і інші підприємства галузі стали отримувати сертифікати відповідності.

    24 квітня Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) скасували акредитацію єдиного в Україні Центру досліджень і сертифікації халяль Альраїд. При цьому офіційного роз'яснення причин такої дії не було. Це призвело до зупинки експорту української агропродукції на ринок ОАЕ. Найбільшими постачальниками в цю країну були компанії Миронівський Хлібопродукт і Агромарс.

    Саудівська Аравія – дуже цікавий ринок, так є одним із найбільших імпортерів м'яса птиці в світі, говорить аналітик ІК Dragon Capital Наталія Шпигоцька. Щороку туди поставляється близько 800 тис. т, що можна оцінити більш ніж в $1 млрд. Ринок Арабських Еміратів набагато менше і потрібен був скоріше для диверсифікації і розширення присутності в регіоні.

    Наталія Шпигоцька також припускає, що Малайзія та Індонезія швидше за все імпортують м'ясо птиці з Таїланду, який знаходиться ближче, а також є одним з найбільших у світі експортером курятини.

    В цьому році спостерігалося збільшення експорту до ОАЕ, каже голова Асоціації " Союз птахівників Сергій Карпенко. За його словами, поставки могли становити 12-15 тис. т до кінця року. Він також уточнив, що інші мусульманські країни також можуть відмовитися від поставок з України, хоча поки що передумов для цього немає.

    Втім, найбільшого в Україні виробника м'яса птиці – Миронівському Хлібопродукті (МХП) не сильно схвильовані втратою ринку ОАЕ. Так, за словами начальника відділу по роботі з інвесторами та ЗМІ МХП Анастасія Соботюк, в цьому році було заплановано направити туди 2-3% від загального експортного обсягу компанії. Це близько 3,4 тис. т м'яса птиці. При цьому МХП досі продає свою продукцію в Арабських Еміратах, так як до заборони була відвантажена велика партія.

    "До відновлення сертифікації будемо міняти експортні напрямки, так як МХП поставляє продукцію більш ніж в 65 країн", – сказала Анастасія Соботюк.

    В Центрі сертифікації халяль Альраїд сподіваються на позитивний результат. Лариса Поліщук впевнена, що ОАЕ тимчасово призупинили поставки на свій ринок.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.