• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна та Білорусь створять спільний банк ДНК сільськогосподарських тварин
    Опубликовано: 2015-04-09 13:54:12

    Сьогодні завершився триденний візит української делегації у місто Горки,  Республіки Білорусь, де відбулося чергове засідання урядової українсько-білоруської Робочої групи з питань збільшення взаємної присутності харчової, сільськогосподарської та іншої продукції на ринках Республіки Білорусь та України.
    На засіданні були обговорені  питання, які стосуються сьогоденного життя наших держав – про співробітництво у сфері селекції та насінництва, а також про державні випробування і охорону прав на сорти рослин, адже селекція насінництва є перспективним бізнес-напрямком майбутнього аграрної сфери. І Україна і Білорусь мають нагальну потребу в елітному посівному матеріалі власного виробництва.
    Ще одним важливим обговорюваним напрямком стало співробітництво у сфері тваринництва. Так, білоруська сторона зацікавлена в збільшенні поставок  овець тонкорунних та грубововняних порід з України. «Доцільно створити спільний банк ДНК біологічного матеріалу сільськогосподарських тварин та розробити методи генетичного моніторингу місцевих порід відповідно до рекомендацій FAO », – таку пропозицію висловив Михайло Бащенко, віце-президент, академік Національної академії аграрних наук України. В продовження теми, він зазначив, що «вже зроблені перші кроки та налагоджена співпраця між Інститутом розведення і генетики тварин імені Михайла Зубця НААН та Гродненським державним аграрним університетом, за угодою між НААН та НАН Білорусі.»
      З цілю забезпечення рівнозначних умов співробітництва у сфері  сільськогосподарського машинобудування, зазначено необхідність розгляду законодавчих актів, регламентуючих ввезення імпорту в Україну. Так, білоруська сторона  висловила сподівання щодо відміни збору на імпортований продукт з Білорусії.
    Наприкінці засідання Робочої групи, сторони відзначили доцільність подальшого поглиблення взаємовигідного співробітництва шляхом зняття обмежень та бар’єрів у взаємній торгівлі.
     Довідково: За результатами минулого року товарообіг сільськогосподарських продуктів між двома країнами склав 348,9 млн. дол. З них на український експорт приходиться близько 334,3 млн. дол. США, в свою чергу імпорт білоруських товарів в Україну  склав 14,6 млн. дол. США.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.