• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Новое грандиозное открытие в Перу
    Опубликовано: 2013-05-13 03:03:41

    Стародавні жителі пампи розкреслили навколишню місцевість так, щоб вписати її в круговорот космічних явищ.

    Дослідники, що працюють на півдні Перу, помітили відповідність між пірамідою, двома кам'яними лініями і місцем заходу сонця в день зимового сонцестояння.

    Геогліфи розташовані приблизно в 2 км на схід-південний схід від піраміди. Їх довжина -- близько 500 м. Вони сходилися за лінією горизонту і тим самим оточували не тільки піраміду в Серро-дель-Хентіля, а й призахідне сонце. Астрономічне ПЗ і тривимірне моделювання показали, що спостерігачеві, що знаходиться в підказаному лініями місці, здавалося, ніби сонце опускається в піраміду. Іншими словами, це гігантський архітектурний комплекс, що надавав пампі космічне значення.

    Висота піраміди з плоскою вершиною -- 5 м. Її побудували між 600 і 50 роками до н. е.. Повторно ті місця були заселені в 200-400 роках. Поруч із спорудженням знайдені фрагменти тканини, черепашки і кераміка. Кам'яні лінії з'явилися між 500 роком до н. е.. і 400 роком.

    Це відкриття -- лише верхівка айсберга. В околицях піраміди виявлено в цілому близько 50 кам'яних ліній. Протяжність найдовшої -- майже півтора кілометри. Вони напрочуд прямі і викладені з каменю, на відміну від знаменитих геоглифів Наска, «вигравіруваних» на землі шляхом видалення верхнього шару грунту і які зображують у тому числі тварин і рослини.\

    З лініями перемежовується більше 200 кам'яних куп. Діаметр найбільшої досягає 15 м. Подібні споруди можна зустріти по всьому світу та іноді під ними знаходяться людські поховання. Тут, однак, такого немає.

    Поблизу розташовані чотири стародавніх поселення, у двох з яких стоять піраміди, а в третьому -- курган. Чисельність жителів кожного села оцінюється приблизно в тисячу чоловік. Швидше за все, вони і були будівельниками.

    «Деякі лінії ведуть безпосередньо до пірамід, але більшість закінчується просто в районі пірамід, -- цитує Компьюлента співавтора дослідження Чарльз Стеніш з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США). -- Ми провели статистичний аналіз і з'ясували, що це не випадково». Втім, є й такі лінії, які не призводять до поселень.

    І це, за словами пана Стеніша, дуже важливо, адже геогліфи в пампі Наськи і Пальпа нікуди не вказують і не ведуть. Принаймні так нам сьогодні здається.

     

    Вчені провели в тих місцях тільки один польовий сезон і збираються повернутися цього літа, щоб розкопати піраміду в Серро-дель-Хентіля і пошукати інші лінії, а також населені пункти.

    На жаль, в цій області активно будуються газопроводи, тому древнім спорудам може бути завдано непоправної шкоди.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.