• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Депутати вирішили доопрацювати питання банкрутства підприємств «Укррудпрому»
    Опубликовано: 2005-05-19 16:28:40
    Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до Закону "Про особливості приватизації підприємств Державної акціонерної компанії "Укррудпром".

    Як повідомили ІА «Гаряча лінія» в інформаційному управлінні Верховної Ради, проектом пропонується викласти у новій редакції ст.15 Закону “Про особливості приватизації підприємств державної акціонерної компанії “Укррудпром”, яка регулює питання запобігання банкрутству цих підприємств.

    На засіданні Комітету зазначалося, що новою редакцією цієї статті пропонується встановити мораторій на порушення справи про банкрутство підприємств ДАК “Укррудпром” терміном на 5 років. Крім цього, з метою недопущення порушення прав і законних інтересів кредиторів передбачається припинити провадження у справах про банкрутство цих підприємств, які вже порушені. Пропонується також заборонити примусове відчуження об‘єктів нерухомого майна та інших основних засобів виробництва, що забезпечують ведення виробничої діяльності цими підприємствами.

    Отже, наголосили и Комітету, у разі прийняття цього закону підприємства ДАК “Укррудпром” відповідатиме за своїми зобов‘язаннями лише тим майном, яке не забезпечує ведення ними виробничої діяльності. Причому стягнення цього майна проводитиметься поза межами механізму банкрутства.

    На думку народних депутатів, ефективність такого механізму забезпечення господарської діяльності підприємств ДАК “Укррудпром” досить сумнівна. Це пов‘язано з тим, що кредити надаються, як правило, лише за умов їх забезпечення майном боржника, оскільки у разі невиконання боржником свого зобов‘язання щодо повернення кредиту, кредитор може захистити свої права шляхом звернення стягнення на майно боржника. Таким чином, якщо для забезпечення зобов‘язання боржник може використати лише частину свого майна, величина кредиту, яка може бути надана йому, буде відповідно зменшено. У зв‘язку з цим для підприємств ДАК “Укррудпром” користування кредитами буде значно ускладнено, що навряд чи позитивно відобразиться на їх діяльності. Слід також врахувати те, що майном, яке не забезпечує виконання виробничої діяльності, є здебільшого об‘єкти соціально-побутового призначення, продаж яких може викликати певні соціальні проблеми.

    Крім цього, у сьогодні значна частина підприємств ДАК “Укррудпром” вже приватизована і акції цих підприємств перебувають у приватній власності, що має забезпечити більш ефективне управління цими підприємствами. За цих умов, вважають експерти, для забезпечення ефективної діяльності ДАК “Укррудпром” більш доцільним є не запровадження мораторію на порушення справ про банкрутство, а скасування обмежень щодо захисту кредиторами цих підприємств своїх прав, які передбачені чинною редакцією ст.15 Закону “Про особливості приватизації підприємств Державної акціонерної компанії “Укррудпром”.

    Инф. ИА «Гаряча Лінія» agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.